web analytics

Een goed begin…

Voorwoord
Als je dit stukje leest met de verwachting om iets over mascara, lipgloss of blush te kunnen lezen, moet ik je teleurstellen :D
Maar als je toch liever zo’n artikel wil lezen, verwijs ik je graag naar het nieuwste artikel van vriendin en mede-blogger Kelly:
Kelly’s Grote favorieten van 2011.

Dit stukje gaat dus niet over make up, dit stukje gaat over zelf-reflectie.
Daar gaan we…

Was 2011 een goed jaar?
Aan het begin van een nieuw jaar, of misschien eerder al, kijken veel mensen terug op het jaar dat voorbij is en maken ze de balans op:
het was een goed jaar, het was een geweldig jaar, of misschien was het een jaar om maar liever snel te vergeten…

Voor mij persoonlijk was 2011 een jaar dat ik liever zo snel mogelijk wil vergeten. Veel verdriet, veel pijn, veel zorgen. Zo’n jaar dat je eigenlijk niemand gunt!
Ik wil het achter me laten, diep wegstoppen, blik vooruit en gaan. Daar ben ik erg goed in, maar als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat die tactiek niet echt werkt. Ten eerste los ik er niks mee op, en ten tweede leer ik zo helemaal niets van 2011.

Na bijna 43 jaar ben ik erachter dat het Grote Wegstoppen niet de juiste manier is. Altijd maar de blik vooruit en nooit achterom kijken heeft mij niets gebracht, ik heb er niets van geleerd!
Van zo’n moeilijk jaar kan ik veel leren. Als ik mijzelf dwing om er op een andere manier naar te kijken, kan ik zelfs uit alle nare dingen nog iets positiefs halen.
Is dat makkelijk? Nope, voor mij is dat allesbehalve makkelijk. Maar, eerlijk is eerlijk, er is ook nooit iemand geweest die mij beloofd heeft dat het leven altijd makkelijk zal zijn.

Ik heb mezelf daarom voorgenomen om eens heel eerlijk te kijken naar wat er gebeurd is in 2011. Naar wat ik gedaan heb. Naar wat ik niet gedaan heb.

Terugkijkend kun je makkelijker zien wat er mis ging, waar het mis ging. Als het te pijnlijk of moeilijk werd, ging ik al snel wijzen naar situaties en mensen die ik daarvoor verantwoordelijk achtte. En daar ging ik vreselijk mee de mist in…
Het zoeken naar schuldigen en vervolgens wijzen naar iets of iemand buiten jezelf levert bijna nooit iets op, hooguit frustraties en een machteloos gevoel! En wat nog erger is, met alleen maar het wijzen met je vingertje verander je niks. Dus de kans op herhaling van frustrerende situaties is groot.

Er is iemand die mij al bijna 9 jaar probeert te laten zien dat ik verantwoordelijkheid moet nemen voor mijn eigen leven. Ik moet niet wijzen, ik moet niet naar anderen kijken, ik moet niet alles ophangen aan datgene wat anderen doen en zeggen, ik moet niet proberen andere mensen te veranderen. Ik moet mijzelf veranderen.
En eindelijk, nu aan het van begin 2012, heb ik echt het gevoel dat mij dat allemaal duidelijk is…

Als ik wil leren van het verleden moet ik mezelf vragen stellen:
Wat was mijn rol in dit alles? Heb ik kansen laten liggen? Heb ik mogelijkheden onbenut gelaten? Heb ik, zoals zo vaak, gehoopt dat alles beter zou worden maar geen actie ondernomen? Heb ik verkozen blind te zijn en niet op te letten om het makkelijk te maken voor mezelf? Was ik te ongeduldig? Was ik teveel met mezelf bezig? Heb ik anderen tekort gedaan?

Terugkijkend moet ik zeggen:
Ik ben schuldig! Schuldig aan al die dingen die hierboven staan!

Ondanks al mijn goede bedoelingen, want ik ben heus geen slecht mens, was ik veel te ongeduldig, ben ik ziende blind en laks geweest. Heb ik kansen laten liggen, zat ik niet op te letten, heb ik vaker niets dan iets gedaan. Ben ik teveel met mezelf bezig geweest.
Kortom, ik heb mensen die me dierbaar zijn tekort gedaan, en daardoor heb ik mezelf tekort gedaan omdat ik niet zo’n persoon wil zijn.

Wordt 2012 een goed jaar?
Nu ik besef dat ik zelf een heleboel dingen in de hand hebt – wat dus inhoudt dat ik macht heb – moet ik daar gebruik van maken.
Hoe moet ik dat doen? Hoe ga ik het toepassen?

Iets weten is niet per se een garantie voor succes. Maar niets doen is wel een garantie voor falen.

Vooral dat ‘niets doen’ is in mijn geval de oorzaak dat veel dingen niet gaan zoals ik wil of ze eigenlijk bedoel. Als er nare dingen gebeuren heb ik de neiging om te vluchten, stilletjes in een hoekje te gaan zitten, wachtend tot het vanzelf voorbij gaat. Not good.
Niet opletten is ook een van de dingen waar ik heel goed in ben. Juist wanneer ik oog zou moeten hebben voor datgene wat op bepaalde momenten van belang is, ga ik dingen doen die volslagen irrelevant zijn. Ik kijk weg en geef onnutte dingen prioriteit boven dat wat belangrijk is…

Wat helpt niet?

 • Mijn schaarse vrije uren besteden aan twitter, facebook en aanverwante tijdrovers (terwijl onze hond met de riem in zijn bek bij de voordeur hoopvol zit te piepen).
 • Mijzelf druk maken over wie er nu weer ruziet of zichzelf te buiten gaat aan zelfverheerlijking in blogland (terwijl ik al een stressig weekje op het werk heb).
 • Avonden verspillen aan het maken van de zoveelste nieuwe layout voor mijn IDW blog (terwijl Sjoerd zich hardop afvraagt wanneer wij voor het laatst gezellig een film hebben gekeken).

Prioriteiten stellen; wat is belangrijk, wie zijn belangrijk. Wat is belangrijk voor ons?
Zijn relatief onbekende mensen die ik voorbij zie op een scherm, relatief onbekende mensen die ik nooit echt heb ontmoet, het allerbelangrijkst? Of de mensen met wie ik samenleef, dagelijks mee in aanraking kom? Moet ik die zakelijke mailtjes per se ‘s avonds nog beantwoorden, of gaan we gezellig een film kijken? Zet ik om 12 uur ‘s nachts nog nieuwe artikelen in de shop, of ga ik lekker slapen en doe die artikelen de volgende dag?

Wat helpt wel?

 • Nadenken, kritisch en eerlijk zijn. Niet naar anderen kijken maar naar mijzelf.
 • Opschrijven waar ik zoal mee worstel, wat me bezig houdt.
 • Praten met mensen die ten tijde van stress  rustiger zijn dan ik.
 • Situaties creëren waarin de voor mij belangrijke mensen zich prettig voelen.
 • Doen!

Beter denk ik na over wat ik doe en wat ik zeg. En vooral moet ik leren na te denken over waarom ik sommige dingen doe en zeg. Beter oordeel ik over mijzelf. Het is niet constructief om te oordelen over anderen. Ik ben zelf niet perfect dus heb ik geen recht om een oordeel over een ander te hebben. Geen oordeel hebben geeft rust omdat je je niet druk maakt om anderen en dat leidt tot minder frustratie! Ik moet niet kijken naar wat iemand anders fout doet, ik moet mij afvragen wat ik fout doe en vervolgens moet ik dat zien te verbeteren.

Beter besteed ik mijn tijd aan het samenzijn met Sjoerd, het goed zorgen voor mijn hond. Meer tijd en aandacht besteden aan mijn familie en vrienden, want voor je het weet kan het ineens niet meer en heb je spijt van alle gemiste kansen. Beter slaap ik genoeg, en blijf ik niet nutteloos lang achter mijn pc zitten, of vergroeid met mijn telefoon. Met meer slaap ben ik de dag erna sterker en heb ik meer energie om de problemen van alle dag aan te kunnen maar ook om te genieten van alle leuke dingen. Ik moet de tijd nemen om mooie momenten te koesteren.

Beter denk ik na over datgene wat de lieve mensen in mijn leven belangrijk vinden en doe daar dan iets mee in plaats van alleen te denken aan wat ik belangrijk vind of te vluchten voor dingen die moeilijk en pijnlijk zijn. Beter probeer ik een sombere dag voor anderen en daardoor voor mijzelf  een moment minder somber te maken door gezelligheid en geborgenheid te creëren.

Sjoerd heeft het al eens tegen me gezegd, en nu snap ik wat hij bedoelt:
“Jij hoeft niet eens dingen bij te leren, jij moet vooral dingen afleren.”

Ik ben een gezelligheidsmens, kan een warme sfeer creëren, kan luisteren, kan meeleven, kan nadenken, heb kracht en goede ideeën.
Ik hoef het alleen maar te Doen. Met een hoofdletter D ja.
En ik moet naar mijzelf kijken, daar groei ik van.

Eigenlijk komt het neer op een heel oud gezegde:
‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’

Vanaf 2012 begint mijn betere wereld bij mezelf!

Voor alle lieve leuke lezers van IDW blog en mijn vreselijk lieve en gewaardeerde klanten:
Ik wens jullie een liefdevol, rustig en gezond 2012!

xxx

Lien

27 Reacties naar Een goed begin…

 1. Sanaz zegt:

  RESPECT! Ik zeg dit word ons jaar!

  xje en ik MIS JE!

  Sanaz

 2. Manon zegt:

  Wat een handig artikel, erg leuk om te lezen! De beste wensen nog, en ik wens je een heel fijn succesvol, en vooral gezond 2012 toe!

 3. Velaija zegt:

  Wat een prachtig stukje heb je geschreven, en vooral heel erg waar! Je eigen welzijn en geluk gaat boven de online-wereld, je moet er niet onder gaan lijden! Ik hoop dat ook jou een prachtig jaar tegenmoet komt! Happy 2012!

 4. Lisa zegt:

  Wat een goed artikel en mooi geschreven! :)

  Wens je een gelukkig en gezond 2012 toe! :) X

 5. Tam zegt:

  Oh wat herkenbaar, op vele vlakken. Ook ik worstel, best veel, best al lang, ben ook op de punten uitgekomen waar jij over schrijft.
  Door het beginnen van een blog ben ik weer langzaam begonnen met leven en vooruit kijken en nu de rest nog, merk dat ik ook te veel tweets lees, veel te veel blogs bekijk waarvan ik hebbedingen al 10 keer eerder voorbij heb zien komen. En ik snap niks van layout maar zit toch elke dag te knoeien. Besefte me vandaag dat het ook vluchten is.
  Ik doe dus gezellig met je mee op afstand. Iets minder van een boel, iets meer van wat er niet meer is. Niet meer verschuilen achter het verleden, want die pijn ken ik nu wel en begint veilig te voelen, dasss nie goe.

  Dus op na een beter 2012 en je hebt het mooi gezegd wat Sjoerd gezegd heeft, dingen afleren. Deze ga ik in mijn hoofdje stampen.
  Lekker kort en krachtig, mijn dank hiervoor.

  Super sterk en tof dat je dit allemaal opgeschreven en gedeeld heb,
  Ik wens je alle liefde, geluk en gezondheid toe en dit meen ik
  Groetjes uit het niet altijd wijze oosten ;)
  lfs Tam

 6. ioon zegt:

  Gelukkig nieuwjaar Lien! Ik hoop dat het komende jaar je de rust kan geven die je omschrijft. :)

 7. Cindy zegt:

  Mooi geschreven Lien, en heel eerlijk. Sommige dingen ook heel herkenbaar.
  Ik hoop dat 2012 voor jou een topjaar wordt, en voor Sjoerd, voor jullie allebei.
  Heel veel geluk en gezondheid, en ik hoop voor je dat je slaagt in je voornemens.

 8. Lydie zegt:

  You go girl! Dit wordt jouw jaar, samen met Sjoerd en de hond ;) Heel veel geluk in 2012!

 9. Sanne zegt:

  Wauw wat mooi geschreven. Ik wil ook sterker worden dan dat ik ooit ben geweest. Het gaat al beter, maar het moet nog meer. Succes met jouw punten en respect dat je het post :)

 10. Wendy zegt:

  Amen, meid. Heel herkenbaar. Ik denk dat ik deze maar opsla in mijn favorieten en me er af een toe een schop mee onder mijn kont geef ;)

 11. Sabine zegt:

  Mooi geschreven Lien! :) Hoop dat 2012 een jaar voor je wordt waar je trots op mag zijn.

 12. Leontine zegt:

  Het zal moeilijk voor je geweest zijn dit onder ogen te zien, en heel dapper dat je het zo met iedereen wil delen. Ik herken er ook veel in, ik ben makkelijk teveel en te lang bezig met twitter en blogs lezen, ipv met mijn kinderen of lief iets leuks te doen.

  Goede voornemens en ik weet zeker dat je erin zult slagen! Veel succes en 2012 wordt vast en zeker een beter jaar dan afgelopen jaar.

 13. Menie zegt:

  Wat prachtig verwoord Lien!!
  Jij kan zo mooi schrijven he, complimenten!
  En net zulke grote complimenten (zo niet groter!) voor de eerlijkheid waarmee
  jij over de dingen schrijft!
  Zet hem op Lien, leer van de dingen die je meemaakt, en maak er een geweldig 2012 van.
  JIJ kunt het!!

 14. Kiwi zegt:

  Top verwoord!
  Helemaal mee eens!!
  Je kan het! :-D

 15. Amber zegt:

  Heel mooi verwoord, hier kunnen we allemaal wat van leren, denk ik!

 16. LindavV70 zegt:

  Lieve Lien,je hebt dit heel mooi verteld en er heel veel in herkend.
  Ik ben ontzettend trots op je dat je dit hebt willen delen met ons en dat je alles wilt en gaat aanpakken.
  Ikzelf heb een dikke streep gezet onder het twitteren,gewoon omdat ik daar mezelf steeds rotter door ging voelen,en steeds negatiever ging denken en doen,ik moet zeggen het voelt heerlijk en mis het geen minuut.
  Ik wens jou en Sjoerd een mooi,gelukkig,liefdevol 2012 toe en een dikke knuffel

 17. PinkFairy zegt:

  Heel erg herkenbaar. Ik heb ook veel dingen geleerd en gelijk veranderd afgelopen jaar. Van minder tijd achter blogs/twitter/laptop in het algemeen doorbrengen word je alleen maar beter. Nog een tip (misschien overbodig): het lever iets vaker luchtiger opvatten (bijvoorbeeld wat mensen over je denken). Het staat al jaren bij me voornemens, maar het is ontzettend moeilijk.
  Jou gaat alles lukken. Je maakt een hele sterke indruk, dus vandaar dat ik het zeker weet ;)

 18. Madelon zegt:

  Wat schrijf je dat mooi Lien. Volledig met je eens, dit pas ik voor mezelf al een paar maanden toe en het is heerlijk. Ik wens je een geweldig 2012 toe!

 19. Paola zegt:

  Wat mooi geschreven en herkenbaar!

 20. Willemijn zegt:

  Wat open en eerlijk geschreven en wat een inspirerende tekst Lien! Een heel fijn 2012 gewenst!

 21. Wanncha zegt:

  Mooi artikel Lien, leuk om te lezen.
  Een heel fijn en gelukkig nieuwjaar voor jullie!

 22. DalaLuz zegt:

  Wat een mooi en oprecht stuk Lien, het is inderdaad een zwaar jaar voor je geweest. Maar je verwoordt hiermee eigenlijk ook precies waar ik enorm mee worstel. Hoe graag zou ik een jaar of wat weg wiilen snijden en het allemaal nog eens overnieuw te doen, maar dan met mijn ogen open. Gelukkig maar dat het echt nooit TE laat is om een nieuw begin te maken. Zelfs al komen sommige kansen, mensen, mogelijkheden helaas nooit meer terug, de wereld geeft ons toch elke dag weer duizend nieuwe kansen om opnieuw te leren kiezen voor wat echt waardevol is, om wakker te worden. En lieve Lien, tegelijkertijd ben je inderdaad ook een mens vol met oprechte liefde, warmte, zorg, ook in die tijden dat je verdwaald bent. Verdwalen doen we allemaal. Maar zoals mijn leraar ooit zei: Verdwalen is niet erg. Wanneer je verdwaald bent kun je de weg vinden. Het zijn juist de mensen die nooit verdwaald lijken, die altijd precies weten waar ze zijn en waar ze heen gaan, die vaak het diepst verdwaald blijken te zijn. Dus voor jou, voor mij en voor alle verdwaalden, heel veel sterkte, liefde en succes om te leren om niet keer op keer weer blindelings te vluchten van dit prachtige, moeilijke en verwarrende leven, maar de schoonheid te zien en te vinden in het midden van al de verwarring!

 23. Roos zegt:

  respect voor je artikel!

 24. anneke zegt:

  Zijn relatief onbekende mensen die ik voorbij zie op een scherm, relatief onbekende mensen die ik nooit echt heb ontmoet, het allerbelangrijkst

  Nee zijn ze zeker niet, maar ze zijn belangrijk genoeg om te koesteren als ze lief en leed met je hebben gedeeld en hebben klaargestaan toen het nodig was…… dus ja in die zin zijn ze toch best belangrijk….. belangrijk genoeg om niet zonder enig teken te verwaarlozen of te laten vallen….. ik denk dat we ook best wel wat aandacht mogen schenken aan dat soort contacten in dit digitale tijdperk……

Reageer