web analytics

Wat maakt een goede review(er)?

Niet per se een artikel over beauty maar eerder over beauty blogs etc…

Jullie lezen,  hier, en elders, beauty blogs, of hebben zelf ook een beauty blog en schrijven daarom waarschijnlijk wekelijks een aantal reviews over producten.
Wij doen dat ook, en lezen ze op andere blogs ook. Maar steeds vaker verbaas ik me over reviews en de inhoud ervan, en soms het ontbreken van relevantie of kwaliteit…

Daarom wil ik eens op een rijtje zetten wat voor mij een goede review definieert. Jullie mening is daarbij ook van harte welkom want wat ik vind is natuurlijk nooit leidend voor iedereen en wie weet vergeet ik nog een heleboel te noemen en kunnen jullie aanvullen.

Wat is de bedoeling van een review?

Wat mij betreft is de bedoeling van een review mensen te laten weten hoe jij een product ervaren hebt. Jouw ervaringen getoetst aan de eventuele claims die de fabrikant van het product doet om zijn product aan de man te brengen.
Echt heel simpel toch?

Daarom vind ik het opvallend dat reviews op mij steeds meer over beginnen te komen als enorme reclame boodschappen. En al te vaak lees ik reviews die gedaan worden door personen waarvoor het product niet eens bedoelt is.

Herkennen jullie dit?

Dat je ergens leest over een product wat bijvoorbeeld bedoelt is voor mensen met een gevoelige rode huid, gereviewd door iemand die daar zelf geen last van heeft? Of een review over een product dat zou moeten helpen tegen pukkeltjes getest door iemand met een puntgave huid? Soms lees ik zelfs reviews waarin bijna geen woord staat over hoe het product ervaren is, hoe men de verpakking vindt, of hoe de toepassing is. Wat vinden jullie daar nou van?

Ik krijg zelf ook regelmatig producten toegestuurd die voor mij of Kelly totaal niet passend zijn. Gaan we die dan reviewen? Nee!

Naar mijn mening ben ik volledig ongeschikt om producten te reviewen voor de jonge onrustige vette huid. En Kelly kan bijvoorbeeld niet zonder ongeloofwaardig te worden een product reviewen voor de oudere huid met pigmentvlekken.

Je kunt geen goed oordeel vellen over dat soort producten omdat ze niet voor jouw huidtype bedoelt zijn. Ik vind dan ook dat zo’n review totaal geen waarde heeft en hooguit gezien kan worden als een reclame uiting, klakkeloos kopieren wat een fabrikant/persburo zegt, of gewoon blogvulling. Doodzonde!

Een aantal van mijn criteria voor een review

 • Minstens een paar weken testen als het gaat om een verzorgingsproduct
 • Wat wordt er geclaimd en werkt het ook zo?
 • Toepassing (is het eenvoudig te gebruiken of niet, hoe moet je het gebruiken)
 • Wat zit er in? (ingrediënten)
 • Verpakking (praktisch of niet)
 • Geur (persoonlijk)
 • Prijs en verkrijgbaarheid
 • Mate van pigmentatie
 • Houdbaarheid van een nagellak
 • Duidelijke foto’s

Hierboven staat het lijstje waar ik me vrijwel altijd aan hou als ik een review schrijf. Natuurlijk kan niet iedereen uitgebreide kennis van ingrediënten hebben maar het zou wel mooi zijn als men zich er eens in zou verdiepen, heel moeilijk is dat namelijk niet.
Voor mij is het een keuze, ben ik nou een reclamezuil en ga ik voor mijn eigen hachje, of probeer ik mensen zo goed mogelijk te informeren.

Zo las ik net het label van een product dat schermt met het feit dat het zijde en rijst zou bevatten. Lees ik de ingredientenlijst… zit er gewoon helemaal geen rijst en zijde in. Ik vind dat erg belangrijk om dan te vermelden, of ik besluit dat ik het niet review omdat ik zulke bedrijven geen extra aandacht wil schenken.

Ik heb zelf altijd erg veel aan goede kritische reviews over mijn eigen producten. Dat helpt mij mijn producten te verbeteren, en dat maakt dat mensen goed geïnformeerd worden.

Hoe denken jullie daar over? Ben ik te streng, is het beroepsdeformatie, of kan het echt beter?
Bloggers zijn van harte welkom hun mening te geven maar ik nodig ook graag de lezers van reviews uit hun mening te geven!

 

26 Reacties naar Wat maakt een goede review(er)?

 1. Sarah zegt:

  Ben het helemaal met je eens hierin! En wtf.. een product dat roept dat het zijde & rijst bevat en dat helemaal nog niet eens heeft?? dat vind ik al helemaal niet kunnen!

 2. Linda zegt:

  Wat grappig, daar heb ik het een poosje terug met een beautyblog etentje in utrecht nog uitgebreid met Linda van Enchantra over gehad. Iets wat wij beiden waardeloos vonden waren reviews na 1 keer gebruiken of zelfs alleen maar met swatchen. Ik heb zelf bijvoorbeeld ruim 1,5 maand mijn clip-in hairextensions gedragen voordat ik er ook maar een woord over schreef.
  Over het algemeen kan ik me goed vinden in jouw criteria voor een review. Hoe ik zelf mijn gebrek aan kennis over de ingrediënten trouwens oplos, is door het ingrediëntenlijstje er gewoon bij te plaatsen. Wanneer ik er zelf al iets in zie wat ik niet vertrouw, zeg ik dat. Valt mij niks op, valt het misschien wel een bezoeker op.

 3. amine zegt:

  Dit artikel vind ik heel handig ook voor beginnende beautybloggers of voor mensen die meer persoonlijk bloggen zoals ikzelf en die zo nu en dan ook eens een product reviewen. Heel erg bedankt hiervoor. Ik vind dit trouwens helemaal niet te streng hoor. Vind het vooral cool dat je geen voorbeelden erbij zet van mensen die het niet zo goed doen. Zo kan het zijn dat ze dit lezen en het kwartje gaat vallen zonder dat ze zich aangevallen moeten voelen

 4. Sophie zegt:

  Goed dat hier aandacht aan wordt besteed! Ik bezoek blogs eigenlijk voornamelijk vanwege de reviews dus dan vind ik het ook belangrijk dat daarin relevante informatie verteld wordt. Ik zie heel vaak reviews waarin alle feiten worden opgesomd (hoe ziet de verpakking eruit, welke ingrediënten zitten erin etc.) en dat er dan afgesloten wordt “Ik vind het een goed product!”. Ehh ja, dan wil ik toch ook graag weten wát je er goed aan vindt, want die feitjes kan ik zelf natuurlijk ook wel opzoeken! Door zulke reviews neem ik de blogster ook minder serieus.

  • Caroline zegt:

   Dank je wel voor je reactie Sophie.
   Precies daarom heb ik het geschreven.

   • Sophie zegt:

    Oh, nog een aanvulling: niet alleen na-foto’s maar ook voor-foto’s laten zien. Als een foundation of concealer ‘o zo geweldige dekking geeft’, zou ik ook graag willen zien wat er dan precies bedekt wordt. :wink: Geldt zeker ook voor mascara’s! Komt die lengte door het product of waren je wimpers voor gebruik ook al zo lang?

 5. Elly zegt:

  Ik probeer zelf ook altijd zo volledig mogelijk te reviewen en overal gaat een ruime testperiode aan vooraf. Ik vind het soms wel jammer dat je daardoor van sommige producten als laatste een review plaatst. Ik moet wel bekennen dat ik niet altijd aandacht besteed aan de ‘claims’ die een fabrikant aan een product hangt. Ik vind het altijd belangrijker hoe ik een product zelf ervaar dan wat het zou moeten doen, maar als je een product speciaal voor “dat ene probleem” koopt is dat natuurlijk wel relevant. Ik ga daarop letten!

  • Caroline zegt:

   Lastig he, heb ik ook vaak. Ik denk dan altijd maar “kwaliteit gaat voor kwantiteit”. Jouw ervaring is erg belangrijk, maar vooral als je het afzet tegen dat waar het voor bedoelt is.

 6. Nathalie zegt:

  Je hebt gelijk! Ik ben zelf geen blogger dus ga hier niet zitten beweren dat ik het zelf perfect zou doen maar sommigen vegen echt serieus hun voeten overal aan. Ik vind vooral eerlijkheid, bondigheid en een vleugje humor af en toe belangrijk.

 7. lindab zegt:

  Ik vind helemaal niet dat je te streng bent! Dit zijn juist de punten die je mag verwachten bij een goede review!

 8. Amber zegt:

  Helemaal mee eens! Over verzorgingsproducten kan ik wel uitgebreidere reviews schrijven dan over een lipgloss van ELF bijvoorbeeld. Natuurlijk zet ik erbij of iets lang blijft zitten of niet, hoe het aanvoelt en of de verpakking fijn is e.d. Bij een crème of reiniger ben ik uitgebreider omdat je wel moet weten of het echt doet wat er belooft wordt. Wat ik OOK belangrijk vind aan reviews, en dat mis ik vaak, is bij bijvoorbeeld oogschaduw, lipstick e.d. niet alleen swatches op de hand/arm maar ook een look met dat product. Zo weet ik wat ik ermee kan en hoe ik het kan combineren, want soms vind ik iets wel leuk eruit zien maar heb ik geen idee wat voor look ik ermee moet maken bijvoorbeeld.

 9. Suzanne zegt:

  ik ben het wel met je eens, maar het hoeft niet al-tijd uitgebreid vind ik. een créme moet bijvoorbeeld echt iets doen voor je huid, maar bij een lipstick gaat het om verschillende punten, zoals uitdroging/kleur/long lasting etc. als je vooral de kleur heel stunning vindt, vind ik het niet zo’n punt als iemand alleen daarop ingaat. natuurlijk is het wel fijn als iemand er dan bij vermeldt dat de lipstick helemaal niet goed blijft zitten, als dat zo is, maar niet alle reviews hoeven top uitgewerkt, lang en volledig te zijn wat mij betreft. de geloofwaardigheid vind ik wel belangrijk.

 10. Sandra3619 zegt:

  OMG dit stond op mijn lijstje van te schrijven artikelen voor mijn blog, dat ik sommige reviews gewoon WAARDELOOS vind LOL!

  Hoezo heb je een nieuwe dagcreme getest en het maar liefst DRIE keer gebruikt, duh? Kijk een gezichtsmasker, daar kun je een goede review van maken na drie keer gebruiken maar een dagcreme moet je minstens een week of 2 tot 3 gebruiken vind ik.

  En wat ik vaak mis is gewoon het eerlijk zijn. Ik ben nu zelf bezig met het testen van een product en ik vind het geen goed spul, daar ga ik niet over liegen, maar ik houd het wel bij mijzelf, ik vertel duidelijk dat IK het geen fijn product vind, neemt niet weg dat jij het geweldig kan vinden toch?

  En dan de mededelingen op sommige blogs, alsof het vaststaande feiten zijn ipv de blogger’s mening. Nu heb ik daar in het dagelijks leven al een hekel aan (jij bent stom… nee, JIJ vindt mij stom), laat staan online.

  Als ik zelf reviews opzoek op MUA kijk ik altijd of degene qua haar of huid op mij lijkt, heeft zij ook fijn haar, dan is de kans groot dat ik die shampoo fijn zal vinden, heeft zij een bos krullen, dan koop ik die shampoo echt niet, kom ik aan met mijn fijne haar.

  Ja naar aanleiding van reviews op zowel MUA én op blogs koop ik bepaalde producten, ik houd altijd in mijn achterhoofd, dit was de mening van 1 persoon, hopelijk vind ik het ook een fijn product.

  *stopt met babbelen* Top artikel Lien!

 11. Marijke zegt:

  Fijn artikel Lien! Ik merk het ook vaker dat er mensen dingen reviewen die niet voor hun huidtype zijn… Ik laat het dan liever testen door een bezoeker ofzo. Ik vind je lijstje ook niet te streng hoor. Maar vind ook wel dat bv. een verzorgingsproduct een langere review nodig heeft dan bv. een lipstick. En tja, reviewen na enkele dagen gebruik begrijp ik ook niet zo goed. Zeker niet als het over een verzorgingsproduct gaat…

 12. Samira zegt:

  Je criteria zijn idd best belangrijk!!

 13. Leontine zegt:

  Je hebt helemaal gelijk en bent zeker niet te streng. Wat mij vooral opvalt bij een aantal blogs, is dat nagenoeg alle reviews positief zijn. Echt een geweldig product, zeker kopen, blablabla.
  Niet ieder product is goed, of werkt goed voor jou. Misschien wel voor een ander, maar ga het niet promoten als het prut is. Je hoeft bedrijven niet te pleasen, je blogt toch voor jezelf (of dus wel om de producten??).

  Blogs die altijd positieve reviews schrijven, kan ik echt niet serieus nemen! Hetzelfde met een artikel over een webshop. Gewoon simpel een persbericht kopieren en dan zeggen dat het een supershop is, terwijl je helemaal geen ervaring met die shop hebt. Hoe weet je of de producten van kwaliteit zijn, service en verzending goed, etc etc. Geloof me, ook dat komt heel vaak voor (dat webshops een positief artikel willen zonder zelf een product/ervaring aan te bieden, maar ‘korting voor de lezer’ geeft). Hoe kun je dan positief schrijven, zo ongeloofwaardig en dan neemt niemand je toch nog serieus??
  Nope, bij die blogs ben ik snel klaar!

  Goed artikel Caroline!

 14. Natascha zegt:

  Ik vind zelf het testen voor langere tijd erg belangrijk. Ik las een tijd geleden een review en die persoon had het product nog maar twee keer gebruikt.. Dat kan ik dan echt niet serieus nemen. Ook blogs die over een product roepen dat het hun holy grail is terwijl er twee weken eerder een ander soort gelijk product nog hun holy grail was trek ik dan vaak in twijfel.

  Ik probeer zelf altijd kritisch te zijn maar wel eerlijk. Ik heb zelf een (enorm) vette huid en als iets voor mij niet werkt hoeft het niet bij een ander niet te werken. Zo heb ik bij mijn review over de Gosh primer geschreven dat ik er een allergische reactie op kreeg en het dus niet goed uit kon testen maar de beide keren dat ik het product gebruikte dat het dus wel deed wat het zou moeten doen.

  Ik hou altijd “eerlijkheid duurt het langst” in gedachten. Als je ga lopen liegen kan het gewoon je geloofwaardigheid en bezoekers kostten.

 15. ioon zegt:

  Ik sluit me bij je aan, al doe ik zelf weinig met de ingrediënten. Ik heb te weinig kennis van ingrediënten om daar uitspraken over te doen, al probeer ik er wel een foto van te maken voor de mensen met allergieën (of mensen die de kennis wel hebben zoals jij).

  Ik lees ook liever een kritische review dan een blabla review. Reclame zie ik wel op televisie, daar heb ik blogs niet voor nodig. ;)

 16. Joyce zegt:

  Ik sluit me volledig bij je aan Lien. Ik ben een blogger met een eerlijke mening die gedeeld wordt en waar mensen hopelijk iets aan hebben, geen wandelend reclameblad dat alleen maar positieve geluiden uit kan slaan. Je lijstje vind ik dan ook erg compleet, ik denk dat jij meer waarde hecht aan de ingrediënten als menig ander, maar dat maakt jouw reviews erg jou en maakt dat ik ze graag lees.

 17. DalaLuz zegt:

  Nee hoor, ik ben het helemaal met je eens. Iemand van net 20 die een anti-rimpel creme test, tja, daar heb ik op zich niet zoveel aan. Of de ‘alles is mooi en zo vreselijk goed’ blogs. Maar dat wijst zich na verloop van tijd vanzelf. Een vd redenen waarom ik liever blogs lees dan advertenties is dat ik de producten in real life wil zien, en dus niet gefotoshopped. En ik hecht ook niet al te veel aan zogenaamde ‘onderzoeken.’ Ik ben wel een kritische lezer, maar aan de andere kant lees ik ook wel graag kleine, net beginnende blogs, en ja, kritisch reviewen is iets wat je gewoon moet leren met de tijd.

 18. helemaal mee eens hoor…!

 19. Fleur zegt:

  Ik ben het volledig met je eens! Goed gezegd =)

 20. Steffi zegt:

  ik merk het ook vaak dat mijn reviews over nieuwe dingen (producten) soms veel later verschijnen dan op andere blogs. terwijl ze het niet eerder hebben kunnen aankopen en dan denk ik soms ohnee… ik ben zo laat maar dan vind ik toch wel dat ik die tijd nodig heb gehad om het product goed te kunnen ervaren.

  leuk artikel, en ik ben het eens met je. ik probeer me ook aan dit lijstje te houden als richtlijn

Reageer