web analytics

Mineral oil – Paraffinium liquidum…. run for your life of toch niet?

 

Eén van de meest gestelde vragen in emails aan mij, of als reacties op het internet als het gaat om ingrediënten in producten, is:
“Is Mineral oil – minerale olie – slecht of niet?”

Je wordt tegenwoordig van alle kanten gewaarschuwd; gebruik vooral niets waar minerale olie in zit!
Het zou kankerverwekkend zijn, je huid verstikken, zorgen dat je huid een vitaminetekort krijgt, er verslaafd aan raken en je zou er acne van krijgen.
Kortom, heel erg slecht voor je!

Maar is dat ook werkelijk zo? Waar komen die verhalen vandaan? En wat is minerale olie nou eigenlijk?

Laten we beginnen bij het begin.

Wat is Mineral oil/Paraffinium liquidum/Petrolatum/Paraffin?

Minerale olie is een vloeibaar bij-product dat ontstaat bij het destilleren van petroleum als er benzine of andere op petroleum gebaseerde producten gemaakt worden van aardolie.

Oh. My. God. Dus we smeren aardolie op onze smoeltjes?

NOPE! Dat doen we niet!

Cosmetische minerale olie is niet te vergelijken met aardolie of petroleum. Het wordt voor cosmetische doeleinden eerst hoogwaardig geraffineerd en gezuiverd.
Dus geloof aub niet al die fabels en bangmakerij die je het tegenovergestelde willen doen geloven.

Ter vergelijk kan ik je vertellen dat je ook nooit ongezuiverde Jojobaolie op je huid moet smeren. Die is volledig ongeschikt en zelfs gevaarlijk als je het op je huid zou gebruiken voordat deze geprepareerd is voor cosmetisch gebruik. Voor deze ‘puur natuur‘ olie geldt dus precies hetzelfde verhaal als voor minerale olie.

Waar komen dan die praatjes vandaan dat je er acne van zou krijgen?

Ooit, heel erg lang geleden (ergens in de jaren ’70 van de vorige eeuw), zijn er lijsten samengesteld met producten die acne zouden veroorzaken. Maar bij recenter onderzoek uit 2005 is gebleken dat dit wat betreft minerale olie niet waar is. Minerale olie is niet comodogeen, in normaal Nederlands betekent dat dat het geen acne veroorzaakt.

Minerale olie is occlusief: het sluit de huid af wanneer je het puur op je gezicht zou smeren. Gebruikt in cosmetische producten (en dan is het zeker niet meer pure minerale olie) vormt het een barrière die, mits juist geformuleerd, beduidend minder afsluitend  is.
Voor mensen met een droge huid kan deze barrière voorkomen dat de huid teveel van zijn eigen vocht verliest. Deze barrière kan er tevens voor zorgen dat vochtinbrengende ingrediënten hun werk goed kunnen doen.

Minerale olie kan niet in je huid trekken, het blijft als een laagje op je huid liggen. Dat maakt wel dat het de huid, als je die niet goed schoon maakt, kan verstoppen.
Echter, dat geldt voor vele stoffen die in cosmetica gebruikt worden. Je huid reinigen is altijd een voorwaarde voor een gezonde huid, zelfs als je geen crèmes of make-up gebruikt.

Cosmetische minerale olie is niet kankerverwekkend. Alle studies die aangehaald worden waarin dat wel staat zijn gebaseerd op gebruik van ongeraffineerde en ongezuiverde vormen van deze olie, en die is echt niet te vergelijken met geraffineerde en gezuiverde minerale olie die gebruikt wordt in cosmetica.

Uit vele onderzoeken is zelfs gebleken dat cosmetische minerale olie een van de minst irriterende stoffen is die (in cosmetische producten) gebruikt wordt.

Je raakt verslaafd aan minerale olie/paraffine!!
Ook een veel gehoorde en gelezen uitspraak…

Wat gebeurt er precies: je smeert bijvoorbeeld een lippenbalsem met een hoog gehalte minerale olie op je droge lippen. Dat helpt meteen, want minerale olie zorgt ervoor dat er geen eigen vocht meer kan verdampen.  Het is alleen geen oplossing van binnenuit. Stop je dus met het gebruik van die lippenbalsem dan zal je huid weer vocht verliezen en zijn je lippen weer droog waardoor je het gevoel krijgt direct weer te moeten smeren. Dat geeft het gevoel van verslaving.

Beter is het een formule te gebruiken die semi-occlusief is, semi-afsluitend dus, en met ingredienten die niet alleen als laagje op je huid liggen maar ook in je huid kunnen trekken. Een mengsel van minerale olie, glycerine (trekt vocht aan van buitenaf) en bijvoorbeeld Kokosolie zou een goede combinatie kunnen zijn. Dit mengsel is semi-occlusief door de minerale olie, de glycerine helpt van buitenaf vocht aan te trekken en de Kokosolie verzorgt de huid van je lippen omdat deze wel in de huid kan trekken.

Waar komt de naam Minerale olie vandaan?

De naam is eigenlijk helemaal fout want minerale olie bevat geen mineralen, noch is het ontstaan uit mineralen. Minerale olie is van dierlijke oorsprong.

Conclusie

Allereerst moeten we afspreken om niet van ‘minerale olie’ te spreken, tenzij we dat ook daadwerkelijk bedoelen, maar van ‘cosmetische minerale olie’ aangezien het twee totaal verschillende stoffen zijn. Tot slot kunnen we concluderen dat, simpelweg vanwege het ontbreken van wetenschappelijk bewijs waaruit het tegendeel blijkt, gedoseerd gebruik van cosmetische minerale olie niet schadelijk is voor de gezondheid. Onbekend maakt onbemind, dat geldt, mede door de bangmakerij van de Groene Lobby, zeker voor cosmetische minerale olie. Vandaar dit artikel, ik hoop dat ik hiermee een kleine bijdrage kan leveren aan de algemene kennis betreffende cosmetische minerale olie.

 

Aanraders om te lezen/Bronnen:

 

 

 

28 Reacties naar Mineral oil – Paraffinium liquidum…. run for your life of toch niet?

 1. Kiwi zegt:

  Heel erg bedankt voor dit artikel!
  Eindelijk duidelijkheid :-)

 2. Marthe zegt:

  SUPER artikel. Was al zo lang opzoek naar juiste informatie!!! Dit is waarin jullie je onderscheiden van andere beautyblogs. Keep on going

 3. Eve zegt:

  Bedankt voor je uitgebreide uitleg, maakt een hoop duidelijk!

 4. Kim zegt:

  Goed en duidelijk artikel. Graag gelezen, ben weeral wat wijzer geworden.

 5. Desirée zegt:

  Bedankt weer voor het artikel, erg fijne uitleg!

 6. Nelleke zegt:

  Dit had ik zelf al op verschillende sites gelezen die ik vertrouw (bijvoorbeeld http://thebeautybrains.com/ echt een geweldige site!) maar ik vind het fijn dat je dit hier ook nog een keer zo duidelijk opgeschreven hebt! :)

 7. Beatrijs zegt:

  Echt een goed en duidelijk artikel. Je legt alles duidelijk uit en laat ons door deze feiten onze eigen mening vormen over dit goedje. Ik heb al meerdere artikelen gelezen waarin door minder goed onderbouwde argumenten mij werd verteld dat dit heel slecht is voor je. Terwijl er dan niet de informatie gegeven werd die doorslaggevend zijn.
  Nogmaals: Wat een goed artikel!

 8. Madelon zegt:

  Topartikel Lien! Nu is het me eindelijk eens duidelijk haha.

 9. Nurchamiel zegt:

  Die link naar dat sprookje op beautyjournaal was echt grappig om te lezen.

  Maar goed, ik heb het eerder gelezen, en ik vind dat het een keuze is die je zelf maakt. Af en toe is vaseline erg goed… voor de rubbers van mijn autodeuren. (Geintje!)

 10. Sabine zegt:

  Danku, danku! Fijn dat jij van die informatieve artikelen plaatst waar je ook echt wat aan hebt :)

 11. Amber zegt:

  Erg fijn artikel! :D

 12. samira zegt:

  Nice! Goede uitleg xD

 13. Vienna zegt:

  Heel erg handig, hier heb ik echt iets aan!

 14. michelle zegt:

  dankje voor de duidelijke uitleg!

 15. lala zegt:

  Wauw wat een helder en goedgeschreven artikel! Je leest zo veel fabels over minerale olie dat ik het spoor ook een beetje bijster was.

  Ik had naar aanleiding van dit artikel een vraagje, zou jij een keer de ingredienten van de oeroude nivea creme onder de loep willen nemen? Ik weet dat het al heel lang bestaat en door heel veel mensen over de hele wereld wordt gebruikt maar ben benieuwd naar de ingredienten. Ik smeer het namelijk sindskort op m’n gezicht als nachtcreme en vind het een heerlijke volle creme maar vraag me af of het wel goed is op je gezicht.
  Alvast bedankt. Xx

 16. Sandra zegt:

  YAY! Ik heb zelf in de Petrochemie gewerkt en dit was echt de meest gestelde vraag in mijn omgeving, leuk om dit nu eens heerlijk uitgebreid te lezen.

  Keep them coming Lien!!!! Ben dol op dit soort artikelen.

 17. Bedankt voor dit artikel, heel duidelijk en informatief!

 18. Miranda zegt:

  Goed artikel vind dit soort dingen leuk om te lezen :)

 19. Willemijn zegt:

  Bedankt voor deze zeer nuttige post weer! Heerlijk! Ga zo door!!

 20. Charlotte zegt:

  Wat een geweldig artikel weer! Lekker leerzaam :)

 21. Eline zegt:

  Wat een nuttig artikel!

 22. Hande zegt:

  hoe gaan we dan weten of het gezuiverd, geraffineerd is? en hoe zit het met vaseline? er staat letterlijk ”petroleum” ?

 23. Addi zegt:

  Bedankt voor het verduidelijken van een heleboel fabels.

Trackbacks for this post

 1. Read My Label – Embryolisse Lait Crème Concentré | in de Watten Lifestyle

Reageer