web analytics

Alcohol, hik hik…

Alcohol kennen wij allemaal, want alcohol is drank. Maar alcohol wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt bij cosmetica en verzorgingsproducten.

De algemene opvatting is dat het gebruik van dergelijke producten slecht is voor je huid, want alcohol irriteert en droogt uit.
Echter, die opvatting is slechts ten dele waar, er zijn soorten alcohol die geen nadelig effect hebben voor je huid.

Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende soorten alcohol die in cosmetica en verzorgingsmiddelen worden gebruikt.

De rood gekleurde namen zijn slecht voor de huid, de groene kun je zonder problemen gebruiken. Groen/rood zit daar tussenin.

Ethanol/Ethyl alcohol
Pure Ethanol, alcohol die o.a. in bier en wijn wordt gebruikt. Artsen gebruikten dit vroeger om de huid te ontsmetten als er bijvoorbeeld een injectie gegeven moest worden. Het is sterk ontsmettend en zeer irriterend voor de huid. Tegenwoordig wordt voor het ontsmetten van de huid minder irriterende middelen gebruikt.

Alcohol Denat

Dit is Ethanol met een toevoeging om het ondrinkbaar te maken. Het werd vroeger heel veel in cleansers en lotions gebruikt, maar is sterk uitdrogend en irriterend voor de huid.

Isopropyl Alcohol
Ook wel Isopropanol genoemd, komt veel voor in aftershave lotions maar ook in veel gezichts- en lichaamsreinigers. Eveneens wordt het gebruikt als oplosmiddel of als verdikker en ook als middel om te voorkomen dat producten bij het schudden gaan schuimen. Isopropyl Alcohol geeft een verkoelend effect op de huid, maar heeft ook een ontvettende werking en is bij hogere concentraties irriterend voor de huid.

Benzyl alcohol
Wordt gebruikt als smaak- en geurstof in voedingsmiddelen, zeep en parfum. Tevens wordt het gebruikt als oplosmiddel in inkt, verf en lak en als conserveringsmiddel in medicijnen voor volwassenen.

Glycerine
Glycerine is een kleur- en geurloze stof die heel vettig aanvoelt en zoet smaakt. De meeste mensen noemen het, vanwege dat vettige gevoel, een ‘vet’ of een ‘olie’, maar feitelijk is Glycerine een (suiker)alcohol. Je kunt het gewoon kopen bij de drogist en apotheek, zonder recept. Glycerine is oplosbaar in water (daar kan je dan eigenlijk ook al aan zien dat het niet echt een ‘vet’ of ‘olie’ is) en heeft het vermogen om vocht vast te houden. Vanwege laatstgenoemde eigenschap wordt het dan ook vaak gebruikt in producten voor gezichts- en lichaamsverzorging. Het wordt vooral gebruikt om een barrière te vormen opdat bijvoorbeeld droge huid niet nog meer vocht kwijtraakt en omdat Glycerine zoveel vocht uit de lucht kan trekken geeft het ook weer vocht terug aan de huid. Teveel Glycerine kan echter wel zorgen dat poriën verstopt raken, wat weer iets minder gunstig is voor mensen met een vette huid.

Cetyl Alcohol
Veel voorkomend ingrediënt bij o.a. cremes, foundation, lipsticks, shampoos en mascara. Cetyl alcohol is een emulgator die water en olie mengt tot een een crème. Het wordt gewonnen uit Kokosolie en wordt ook gebruikt om een productformule te stabiliseren of om schuimende eigenschappen van een product te verhogen. Cetyl alcohol kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken.

Stearyl Alcohol
Stearyl alcohol wordt gewonnen uit Kokosolie en is zowel een emulgator als een verspreider. Het kan als vervanger voor Cetyl alcohol gebruikt worden om formules steviger te maken. Je zult deze alcohol soort vaak tegenkomen in cremes, conditioners en ontharingsproducten.

Cetearyl Alcohol
Een wasachtige emulgator die veel gebruikt wordt om ‘dikke’ producten zachter te maken opdat ze makkelijker aan te brengen zijn. Het wordt veel gebruikt in cleansers, haarverf, gezichtscremes, oogmake-up en sunblockers.

Jullie lezen het al, het is niet allemaal ellende wat de klok slaat!
Als jullie het idee hebben dat ik er nog een vergeten ben, laat het me even weten.

Sowieso, heb je een vraag over een ingrediënt? Vooral stellen!
Dan ga ik mijn licht er eens over laten schijnen.


[ratings]

11 Reacties naar Alcohol, hik hik…

 1. Cindy zegt:

  Interessant ! Ik heb laatst een reinigingsmelk/lotion in 1 gekocht bij Hema, voor de gevoelige huid. Niet op de ingredienten gelet, en toen ik het gebruikt had, prikte mijn huid ontzettend ! Ik keek op de ingredienten lijst, en er bleek Alcohol Denat in te zitten…
  Verontwaardigde e-mail naar Hema gestuurd, maar ik kreeg zo’n standaard e-mail terug, dat ze zouden doorgeven aan de afdeling produktontwikkeling, zucht…

 2. Angela zegt:

  Ik wist helemaal niet dat Glycerine alcohol was. Het voelt zo vet aan. Goed artikel zeg.

 3. Eline zegt:

  wat handig zeg! Dankje!

 4. Madelon zegt:

  Superhandig artikel, dit wist ik helemaal niet…

 5. Mariska zegt:

  Ik wist dus echt niet dat er zoveel soorten waren! handig dit!

 6. michelle zegt:

  zeker een handig artikel

 7. shna zegt:

  Heel handiig! Ik probeer er altijd wel op te letten als ik iets koop, merk dat mijn huid daar ook blij mee is ;)

 8. Jenneke zegt:

  Handig om te lezen!
  Op mijn tonic staat van rituals staat alleen alcohol, niet wat voor soort? Dus die koop ik in het vervolg ook niet meer.

 9. Jenneke zegt:

  Handig om te lezen!
  Op mijn tonic staat van rituals staat alleen alcohol, niet wat voor soort? Dus ik weet niet of het goed of slecht is.
  Ik ga er maar vanuit dat het niet heel goed is dus die koop ik in het vervolg ook niet meer.

Trackbacks for this post

 1. Emulgatoren… amme wattes? | in de Watten Lifestyle

Reageer