web analytics

Siliconen – the good & the bad

Siliconen


Wikipedia zegt:

Silicones are manmade polymers that include silicon together with carbon, hydrogen, oxygen, and sometimes other chemical elements. Some common forms include silicone oil, silicone grease, silicone rubber, and silicone resin.

Dit artikel gaat over de zogenaamde Silicone oil, Siliconen olie. (Eigenlijk is het geen olie, het is een verzamelnaam voor olieachtige substanties)

Onder die Siliconen olie vallen bijvoorbeeld: Cyclomethicone (en varianten), Dimethicone (en varianten).
Bovengenoemde zijn de meeste gebruikte siliconen in huid- en haarverzorging.

Cyclomethicone

dankt zijn naam aan de ronde vorm van het molecuul.

Het is kleur- en geurloos en vlekt niet. En komt in de vorm van een waterige vloeistof.
Producten met Cyclomethicone als toevoeging zijn beter smeerbaar.

Veel producten die te boek staan als “non oil” bevatten als hoofdingrediënt Cyclomethicone, of een variant daarvan. Het voelt op de huid als een olie, maar is dat dus niet. Cyclomethicone voelt dus aan als een olie maar is het niet, geen echte olie maar een siliconenolie. Het is dan ook niet comodogeen.

In haarproducten wordt het veelal gebruikt om geur en werkstoffen makkelijk te laten verdelen over het haar. Het is niet plakkerig en daardoor blijft je haar luchtig. Zo kan je bijvoorbeeld glycerine en honing, die van zichzelf erg plakkerig zijn, heel makkelijk over het haar verdeelbaar maken. In het Engels spreekt men dan over ‘spreadability.’
Het helpt het haar makkelijker doorkambaar te maken en zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten daar komen waar ze moeten zijn. Omdat het daarna vervliegt maakt het dat je haar sneller droogt. Dat betekent dat je het minder lang hoeft te föhnen en je haar ook minder sprieterig wordt.

Gebruikt in huidproducten zorgt het voor de makkelijk distributie van de werkstoffen en geuren zonder een plakkerige laag achter te laten. Het geeft een zacht, droog en glad gevoel aan de huid.

In tegenstelling tot wat ik vaak lees op ‘bang-maak‘ sites is Cyclomethicone niet in staat in de huid te trekken, de moleculen zijn daarvoor te groot.  Wel zijn sommige mensen allergisch voor Cyclomethicone, dus een reactie van de huid is mogelijk.

Dimethicone

is een olie-oplosbare siliconen olie die veel in huid- en haarverzorgingsproducten gebruikt wordt. In huidproducten fungeert het als barrière, glijmiddel, oplosmiddel, anti-stick, en als huidbeschermer.

In haarproducten verbetert het de doorkambaarheid van zowel nat als droog haar, geeft glans, vermindert statische lading van het haar, en voorkomt dat vocht in de lucht je haar springerig maakt.

In make-up producten wordt het veelal gebruik als glijmiddel, oplosmiddel en transporteur voor werkstoffen.

Dimethicone heeft de eigenschap dat het een dunne film legt om de haarschacht of op je huid. Het beschermt niet alleen maar zorgt ook dat de werkstoffen niet vervliegen maar daar blijven waar ze hun werk moeten/kunnen doen. Het geeft een zacht en glad gevoel aan de huid.

In tegenstelling tot Cyclomethicone vervliegt het dus niet. Het is dan ook zo dat het de huid meer afsluit. Niet totaal, maar wel gedeeltelijk. Soms is dat een voordeel, soms niet. Mensen met een extreem droge huid kunnen daar baat bij hebben, maar voor sommige mensen betekent het dat ze, als ze daar gevoelig voor zijn, meer last kunnen krijgen van “breakouts” (plotselinge vermeerdering of ontstaan van puistjes) of andere reacties.  Dat is de voornaamste reden dat veel mensen het liever alleen in haarproducten gebruiken, en huidproducten liever zien zonder dit ingrediënt.

Conclusie:

Ga vooral niet meedoen met de hype, geloof niet meteen mensen die je vertellen dat alles ineens slecht is voor je en alleen hun eigen product willen pushen, of mensen die het ook maar ergens gehoord hebben.
Kijk eerst of je ergens last van hebt of niet, of doe zelf wat onderzoek om het na te gaan. Als je nergens last van hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Als wel ga dan op zoek naar een alternatief.

Nog wat weetjes over je haar, omdat ik er nogal vaak wild west verhalen over hoor in combinatie met siliconen.

Fact:

 • je haar ademt niet, je hoofdhuid ademt. Je haar is dood zodra het uit je hoofd komt. Je kunt het verzorgen, je kunt het verpesten. Als je iets op je haar smeert dan geeft dat niet, mits je maar niet je hele hoofdhuid er ook mee afsluit.
 • Kokosolie is de enige olie waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze je haar kan binnendringen!

Heb je vragen, is er nog niets niet helemaal duidelijk? Laat het even weten in een comment.

Tot zover.

Saludos
Lien

19 Reacties naar Siliconen – the good & the bad

 1. Desirée zegt:

  In mijn haar heb ik geen problemen met siliconen, maar als ik gezichtsproducten gebruik waar het in zit dan krijg ik er wel last van. Af en toe een primer gebruiken is dus geen probleem, maar niet elke dag… Handig en informatief stukje weer! :D

 2. lies zegt:

  Aha, dat is interessant! Want ik had daar toch wat vragen over! Thanks voor het artikel!!!

 3. handig! Dit wou ik al lang eens weten!

 4. Madelon zegt:

  Dat is nou eens een duidelijk artikel :D Ik heb vooral last van dimethicone. Of nou ja last. In mijn haar heb ik geen last van. Maar zodra ik het op mijn gezichtshuid smeer of de rest van mijn lichaam dan krijg ik ontzettend last van droge huid, huid die gaan vervellen en op mijn gezicht dezelfde dag al van breakouts. Ik gebruik dingen als primers dan ook alleen op mijn oogleden, daar gaat het prima. Maar niet op de rest van mijn gezicht en ik check verzorgingsproducten voor mijn huid altijd of er siliconen in zitten.

 5. michelle zegt:

  interessant! zolang je er tegen kan is het niet slecht

 6. Natascha zegt:

  Volgens mij kan ik niet tegen siliconen. Van 99% van de shampoos krijg ik jeuk op mijn hoofd en van bv de gosh primer (waar het volgens mij ook in zit) krijg ik een uitbraak van puistjes waardoor het lijkt alsof ik 16 ben ipv 26! Eigenlijk moet ik eens in de ingrediëntenlijst kijken van een foundation waar ik ook puistjes van krijg want dan weet ik het zeker.

  • Caroline zegt:

   Dat je huid er niet tegen kan zou heel goed kunnen. Dat is lastig. Maar waarschijnlijk kan je dan niet tegen dimethicone, cyclomethicone vervliegt namelijk.
   Voor je haren geldt dat het waarschijnlijk iets anders waar je jeuk van krijgt, de harde reinigers of de parfum is eerder een oorzaak van jeuk dan wat er aan silicionen in zit.

 7. Nelleke zegt:

  Heb afgelopen weekend zo ongeveer al je artikelen over cosmetica ingrediënten en zo gelezen, echt super interessant! :) Heb gisteravond meteen een paar van mijn lievelingsproducten erbij gepakt en een deel van het etiket kon ik nu lezen en een beetje begrijpen! :) Maar wat betreft siliconen in haarproducten, ik lees nu ook vaak dat dat slecht is. Dat je haar moet ademen en dat het dat niet meer kan door het laagje dat de siliconen om je haar heen leggen. En daarom zou het dagelijks gebruik van bijvoorbeeld een serum met siliconen erin er uiteindelijk voor zorgen dat je haar nog veel droger wordt. Klopt dat? :)

  • Caroline zegt:

   Nelleke, je haar ademt niet. Je haar is dood zodra het uit je hoofd komt.
   Zo lang je niet die niet iets op je hoofdhuid daar waar de wortels en de haarzakjes zitten smeert dat alles volledig afsluit is er niets aan de hand.
   Het een deel van de siliconen vervliegt, het deel dat niet vervliegt legt een laagje dat eerder beschermt dan afsluit.

 8. Ellyg zegt:

  We hebben het hier al eens eerder over gehad, maar ik heb het allemaal toch nog eens nagezocht. Volgens mijn naslagwerk is Cyclomethicone net als dimethicone wèl een siliconenolie.

  Ik vind je uitleg wel plausibel, maar twijfel dan toch nog steeds aan het feit of het al dan niet comedogeen is.

  • Caroline zegt:

   Ehm? Waar zeg ik dan dat het geen siliconenolie is? Dimethicone kan comodogeen zijn omdat het niet vervliegt. Cyclo vervliegt en kan dus niet comodogeen zijn.

   • Ellyg zegt:

    @Caroline, Ehh hier?
    Veel producten die te boek staan als “non oil” bevatten als hoofdingrediënt Cyclomethicone, of een variant daarvan. Het voelt op de huid als een olie, maar is dat dus niet.

 9. Ilse zegt:

  Hoi Caroline,
  Superduidelijk stuk over siliconen! Nu ben ik niet zo bang meer om siliconen in mijn haar te smeren! Het enige waar ik nog vragen over heb, is hoe je de siliconen weer uit je haar zou krijgen. Ik heb begrepen dat alleen SLS of SLES de siliconen uit je haar kan wassen, maar deze sulfaten zijn heel erg uitdrogend, dus die vermijd ik liever. Ik gebruik nu een shampoo met Sodium Coceth Sulfate (Yes to Cucumbers), is dit inderdaad een mildere stof dan SL(E)S en weet jij of deze ook in staat is om siliconen uit je haar te wassen? Of is dit helemaal niet van belang en maakt het niet uit dat je dan eventueel een ‘build-up’ van siliconen in je haar hebt zitten?
  Er zijn inderdaad zoveel uiteenlopende berichten te vinden op internet, dat het erg moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien, ik hoop dat jij me kunt helpen!
  (Een tijd terug ben ik overgegaan op shampoo en conditioner zonder SL(E)S en conen, de bovenste laag van mijn haar is namelijk heeel erg droog en springerig en niets hielp. Inmiddels is mijn haar is al vele malen zachter, maar de bovenste laag blijft droog, dus wil misschien toch weer een serum met siliconen toevoegen om te kijken of het beter gaat… Vandaar mijn vragen :) )
  Alvast hartelijk bedankt!

Trackbacks for this post

 1. Mostbeautiful | De beautysite van Nederland
 2. Alle Gosh primers op een rijtje, met uitleg hoe ze werken. « Bloggin' Beauties

Reageer