web analytics

Hoe een cosmetica label lezen?

Dit artikel schreef ik vorig jaar (Juli 2009) voor Evi (LoveToMakeup) maar ik wil het hier op mijn eigen blog toch ook graag onder de aandacht brengen.

Vaak wordt in reclames, of op webshop sites gerefereerd aan ingrediënten die een product bevat. Er wordt veel moois over verteld. En er wordt van alles beloofd.
Dure benamingen, onuitspreekbare termen, alles zie en hoor je voorbij komen. Maar hoe moet je nu een etiket van bijvoorbeeld zo’n aangeprezen product lezen? Voor de leek die niet in die industrie werkt vrijwel onmogelijk.

Ik zal proberen het beetje uitleggen. Het is niet moeilijk, je moet alleen een paar regels weten.

Het is namelijk zo dat in Europa de cosmetica branche wettelijk verplicht is (vrijwel) alle ingrediënten te benoemen op de labels. De benaming voor de ingredienten is officieel INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). En dat gaat in volgorde van hoeveelheid die is gebruikt in het product. Dat waarvan er het meest in zit moet dus als eerste genoemd worden.

De reden dat men verplicht is (vrijwel) alle ingrediënten te benoemen is om de consument te laten weten wat ze op hun lichaam gebruiken. Ondanks dat wordt het er niet makkelijker op want het zijn voor de meesten van ons totaal onbekende namen. Om nog maar niet te spreken van de afmetingen van die kleine lettertjes.

Alle ingrediënten die met meer dan 1% voorkomen moeten in eerdere volgorde benoemd worden. Is het minder dan 1% van het totaal dan mag het in elke willekeurige volgorde.
Dit zijn vaak de conserveringsmiddelen, geuren en kleuren.

We nemen als voorbeeld het volgende label van een gezichtsmoisturizer:

Ingredients: Water, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Petrolatum, Mineral Oil, Ceteareth 20, Dimethicone, Glyceryl Dilaurate, Erythrulose, Persea Gratissima Fruit Extract (Avocado), Avena Sativa Meal Extract (Oat), Simmondsia Chinensis Seed Extract (Jojoba), Calendula Officinalis Flower Extract, Olea Europaea Fruit Oil (Olive), Tocopherol, Cyclopentasiloxane, Stearic Acid, Acrylates/C10 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Methylparaben, Propylparaben, Citric Acid, Disodium EDTA, Sodium Hydroxide, DMDM Hydantoin, BHT, Fragrance, Caramel, Titanium Dioxide, Mica, Dihydroxyacetone

Het eerste ingredient is water, wat inhoudt dat deze formule voornamelijk uit water bestaat. Gemiddeld bestaat een lotion/moisturizer uit 80% water (dat is even een weetje). Het volgende ingrediënt is Glycerine. Dat gemiddeld genomen voor 5% wordt gebruikt in producten.
De ingrediënten die daarna vermeldt staan kunnen elk voor 1-3% voorkomen.
Kijk maar eens naar labels van andere moisturizers, je zult er veel van dezelfde ingrediënten in vinden in de eerste regel.

Welnu, als we dan bij de meer “natuurlijk” klinkende ingrediënten komen zit je dus al op de 2e regel, en een percentage van 1%. Hier wordt bijvoorbeeld Persea Gratissima Fruit Extract (Avocado extract) genoemd, daarvan zit dus +/- 1-3% in deze lotion!
Over het algemeen genomen zijn natuurlijke ingrediënten behoorlijk duur, dat is meestal de reden dat er maar zo weinig van in zit.

De meeste fabrikanten voegen deze “spotlight” ingredienten toe om het in reclames te kunnen gebruiken. Om aan te geven dat hun formule verschilt van die van andere fabrikanten.
De waarheid, over het algemeen, is eerder dat de werkelijke werking van een product komt van de ingrediënten die voor meer dan 1% voorkomen in een product.

Ik zeg hierbij met opzet , over het algemeen, omdat er ook veel ingrediënten zijn die, ook al bevat het product maar 1% ervan, wel degelijk werken.

Conclusie:

Ingredienten etiketten/labels worden gemaakt om je te voorzien van informatie over de producten die je dagelijks gebruikt. Ze moeten in een strikte volgorde vermeld worden en als je die volgorde kent kan je heel veel te weten komen over de samenstelling van een product.

Doe eens een test!
De volgende keer dat je overweegt meer dan 20 euro uit te geven aan een “geweldige haarconditioner”, vergelijk dan eens het etiket met dat van een conditioner die rond de 8 euro kost. Grote kans dat je verrast zult zijn door de overeenkomsten qua ingrediënten!

11 Reacties naar Hoe een cosmetica label lezen?

 1. Ellyg zegt:

  Goed artikel en logisch dat je het ook op je eigen site plaatst!

 2. Eline zegt:

  Nuttig artikel, dank je!

 3. Tatjana zegt:

  Lien wat een geweldig artikel zeg!

 4. Loeder zegt:

  idd weer super handig!

 5. Desirée zegt:

  Leuk en leerzaam weer, dankjewel! :)

 6. Marijke zegt:

  Handig om te weten!! Thx!

 7. Vera zegt:

  Super tip! Dank je voor het delen ;D

 8. ioon zegt:

  Ik heb de informatie van dit artikel diep in mijn hoofd geprent. :D Super handig vind ik het. Gisteren nog keek ik op de verpakking van een stinkende crème en zag ik dat de parfum pas heel laat genoemd werd. :)

 9. Jenneke zegt:

  Handig artikel, dankjwel voor de informatie Carolien!!:D

 10. michelle zegt:

  ik had het bij evi ook al gelezen en er is toen wat blijven hangen. ben nu weer even opgefrist en zal proberen meer te onthouden en anders zoek ik dit blogje weer even op

Trackbacks for this post

 1. Parfum: wat je moet weten! | in de Watten Lifestyle

Reageer