web analytics

Cleansers/Reinigers/Tensiden

Officieel heten deze stoffen Tensiden of in ‘t Engels surfactants.
Het zijn oppervlakte reinigingsmiddelen.

In cleansers, showergels, douchegels, badschuimen, shampoos, face washes, tandpasta’s, etc zijn het de werkzame stoffen die zorgen dat je huid, haar en/of tanden gereinigd worden.
Ze bestaan uit een wateraantrekkend deel en een vetaantrekkend deel. Gecombineerd in een reinigingsmiddel maken ze dat water kan binden aan vet/olie (waar ook het vuil in zit) om het zo “oplosbaar” te maken opdat het weggespoeld kan worden.

In de hoop met dit artikel wat duidelijkheid te verschaffen over welke je nou wel of niet moet gebruiken, welke nou wel of niet irriterend zijn, te sterk zijn etc. etc., heb ik een aantal reinigers/cleansers op een rijtje gezet. En om het niet ingewikkelder te maken dan het al is, heb ik gekozen voor de meest voorkomende.
Ik moet in dit artikel helaas wat goochelen met afkortingen, daarom eerst een lijstje met de afkortingen en bijbehorende officiële benamingen.

Afkortingen en (inci) benamingen:

 • SLS (Sodium Lauryl Sulfate)
 • SLES (Sodium Laureth Sulfate ook wel sodium lauryl ether sulfate genoemd)
 • SLSa (Sodium Lauryl Sulfoacetate of Sodium Laureth Sulfoacetate)
 • Cocoamidopropyl Betaine
 • SCI (Sodium Cocoyl Isethionate)
 • Disodium Cocoamphodiacetate
 • Coco glucoside
 • Decyl glucoside
 • Lauryl glucoside

Vooraf even dit:
Veel fabrikanten gebruiken de termen “natuurlijk“, “all natural“, “bio“. Daarmee proberen ze de consument te laten geloven dat de stoffen die gebruikt worden niet schadelijk kunnen zijn want ze immers “natuurlijk”. Het moge inmiddels duidelijk zijn, ook natuurlijke stoffen kunnen schade veroorzaken! Zoals jullie hieronder kunnen lezen worden veel reinigers/tensiden gemaakt van kokosolie en/of palmolie, maar er zijn chemische processen voor nodig om ze tot reinigers te maken. ‘Natuurlijk’ moet je dus met een korreltje zout nemen.


De Reinigers:

SLS en SLES (Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Laureth Sulfate)

Deze worden hoofdzakelijk gewonnen uit Kokosolie en/of Palmpitolie.
Dit zijn de sterkste reinigers die we kennen. Ze worden ook veelvuldig gebruikt in de industrie daar waar grote schoonmaakkracht nodig is.
SLS/SLES zijn veel voorkomende reinigers in shampoo, badschuim, douchegel, tandpasta.

Waarom worden ze zoveel gebruikt? Heel makkelijk, ze zijn goedkoop! Ze geven veel schuim, wat mensen nog steeds associëren met ‘goed schoon’.

Echter, SLS en SLES zijn omdat ze zo sterk zijn ook meteen de meest irriterende reinigers.
Door hun moleculaire samenstelling zijn ze ook in staat de huid binnen te dringen, wat maakt dat ze veel meer irriterend kunnen zijn dan andere reinigers.
Ze zijn vanwege hun kracht sterk strippend (halen dus heel veel van de natuurlijke oliën op je huid en haar weg) en kunnen daarmee zorgen voor een droge, geïrriteerde huid.

Naar mijn mening kun je deze reinigers beter laten staan. Het was ooit heel moeilijk om iets te vinden waar het niet in zat maar tegenwoordig zijn er steeds meer fabrikanten die overstappen op mildere reinigers.

SLSa (Sodium Lauryl Sulfoacetate/Sodium Laureth Sulfoacetate)

Dit is eigenlijk een ‘zusje’ van SLS en SLES.
Maar omdat SLSa grotere moleculen heeft kunnen deze niet in de huid dringen. Het is  nog steeds een vrij sterke reiniger maar beduidend minder irriterend dan zijn aanverwanten. Het is meteen ook aanzienlijk duurder.

Mensen met een redelijk vette huid kunnen baat hebben bij deze reiniger maar voor mensen met een gevoelige huid is ook deze al mildere reiniger nog steeds geen aanrader!

Wat je moet weten:
Voor SLS/SLES en SLSa geldt dat ze genoteerd zijn als ‘known irritants’, er is dus bekend dat het irriterende stoffen zijn. En er zijn mensen die beweren dat het kankerverwekkende stoffen zijn. Echter, er zijn nog geen studies die daarover echt uitsluitsel geven. Wel worden bepaalde stoffen die samenhangen met deze reinigers in de gaten gehouden en wordt fabrikanten van de reinigers aangeraden deze te verwijderen. Helaas is dat nog niet verplicht.

Cocoamidopropyl Betaine

Gemaakt van Kokosolie en/of Palmolie.
Het is een medium sterke reiniger die ook een antiseptische werking heeft. Deze reiniger komt in heel veel producten voor omdat het door zijn eigenschappen de irriterende werking van andere reinigers kan verminderen. Helaas is een kleine groep mensen echter allergisch voor Cocoamidopropyl Betaine zelf.

SCI (Sodium Cocoyl Isethionate)

Dit is een milde reiniger die gewonnen wordt uit Kokosolie en vrijwel niet ‘strippend’ is en dus je huid en haar niet van teveel vetten/oliën ontdoet.
SCI droogt je huid en haar niet uit en zorgt in shampoos ook voor een anti-statisch effect.
Deze reiniger is een van mijn favorieten. Het geeft wel schuim, ook in hard water, maar is erg mild en biologisch afbreekbaar.
Geschikt voor alle huidtypes en een goed alternatief voor mensen met een gevoelige huid of al droog haar.

Disodium Cocoamphodiacetate

Een zeer milde reiniger/tenside die net als Cocoamidopropyl Betaine zorgt dat de eventueel irriterende werking van andere reinigers verminderd wordt. Vanwege deze werking is het een goed alternatief voor Cocoamidopropyl Betaine. Deze reiniger wordt gemaakt van kokosolie en/of palmvet samen met Glycine (gewonnen uit bonen), één van de 20 aminozuren waaruit ons lichaam is opgebouwd. Deze reiniger is ook bij uitstek geschikt voor producten voor de gevoelige huid of producten voor babies.

Coco glucoside/Decyl glucoside/Lauryl Glucoside

Worden gemaakt gemaakt van Kokosolie en/of Tarwekiemolie en suikers. De mildste reinigers die momenteel verkrijgbaar zijn.
Ze zijn het minst irriterend van allemaal, drogen huid en haar niet uit en zijn biologisch afbreekbaar.
Hun reinigende kracht is ook minder, maar omdat we onszelf vrijwel dagelijks reinigen zal de werking nog steeds voldoende zijn om schoon te worden.
Doordat ze zo mild zijn, zijn ze ook zeer geschikt voor babyproducten en producten voor de gevoelige huid. Deze reinigers zijn Soil association en Ecocert gecertificeerd.Pfff… zijn jullie al gaar?

 

Ik moet nog even verder dus neem een kop koffie en iets lekkers en blijf er nog even bij :DNa deze opsomming van reinigers een afsluitend betoog!

 

In heel veel producten die wij tegenwoordig kunnen kopen wordt een combinatie van verschillende reinigers gebruikt. Als je eens de moeite neemt om een etiket te lezen zal je dat kunnen zien aan de hand van de namen. De reden daarvoor heb je al kunnen lezen in mijn uitleg over de verschillende soorten reinigers: het is soms handig een combinatie te maken vanwege de onderlinge eigenschappen.

Heb je een vette huid, probleemhuid, denk dan niet dat je perse die sterke reinigers nodig hebt. Ook de mildere reinigers zijn voldoende sterk om je huid goed schoon te maken. Je huid vaart er wel bij, ook de probleemhuid, als je deze zoveel mogelijk in balans houdt, en hele sterke reinigers plegen een aanslag op die balans.

Als je een echt milde reiniger wilt voor je huid of haar kies er dan een waar zo min mogelijk SLS/SLES of zelfs SLSa in zit.  Wordt een van deze reinigers als eerste vermeld, dan kan je ervan uitgaan dat daar het meeste van in zit.
Het is niet nodig om deze reinigers helemaal uit te bannen, waarschijnlijk ook nog niet eens mogelijk ook. Dus staan ze wel op het etiket maar ergens onderaan dan hoef je niet in paniek te raken, want er zit dan al veel minder van in, wat maakt dat je reiniger ook al veel milder is.

Nadeel van de mildere reinigers is dat ze vaak duurder zijn, maar ik denk dat ik namens velen van jullie spreek als ik zeg dat het echt het geld waard is om toch die duurdere te kopen.
Jouw gevoelige huid zal je er dankbaar voor zijn.

Zijn er vragen? Missen jullie misschien een reiniger?
Is er behoefte aan een lijst met productnamen die aan te bevelen zijn aan de hand van de ingrediëntenlijst? Laat het weten in een reactie en ik ga er werk van maken.

Saludos,
Lien32 Reacties naar Cleansers/Reinigers/Tensiden

 1. amine zegt:

  nou voor mij is dit nogal ingewikkeld dus een aan te raden productenlijst is zeker een goed idee want ik ben hier echt een mutsje in hoor

  • Caroline zegt:

   Laat me even weten wat voor huidtype je hebt, dat is dan wat makkelijker zoeken :D

   • amine zegt:

    @Caroline, nou dat is dus nog zoiets hoe weet je welk huidtype je hebt? Ik heb echt geen flauw idee welk huidtype ik heb. Zijn er speciale dingen waaraan je kan zien welke huid je hebt?

   • Yvonne Metaal zegt:

    @Caroline,

    Weet je ook iets van wasmiddelen?
    Ik heb begrepen dat Tensiden de ademende stoffen zoals van duere winterjacks kunnen aantasten, hoe dat precies in zijn werking gaat weet ik nog niet, maar voor het beste wasresultaat moet je hele dure kleine flesjes kopen bij de sportwinkels. Ik vroeg me af of ik deze niet gewoon kan vervangen door biologisch afbreekbare wasmiddelen.
    Weet jij hier iets van?

    Vriendelijke groet
    Yvonne

    • Caroline zegt:

     Hallo Yvonne,
     Ik moet je teleurstellen. Heb geen flauwe notie van wat tensiden van wasmiddelen doen met stoffen van kleding en hun eigenschappen. Sorry.

    • CriticEye zegt:

     @Yvonne Metaal,

     De meeste sportkleding met een ademende, waterafstotende laag en/of vezelstructuur (zoals GoreTex) mag je juist niet wassen met een biologisch middel, aangezien dat deze stof niet op de ‘juiste manier’ reinigt. Vraag me niet hoe dat zit, want de technische kant ken ik er niet van, maar ik ben het al heel vaak als specifieke wasinstructie tegengekomen. Het best kun je inderdaad speciale ‘sportwash’ gebruiken, maar een regulier wasmiddel mag vaak ook (lees vooral de wasetiketten). Gebruik voor dit soort materialen in elk geval géén wasverzachters
     Overigens zijn de kleine flesjes sportwash meestal erg geconcentreerd, dus je doet er naar verhouding wel veel langer mee, omdat je maar bijv. 15 ml per wasbeurt hoeft te gebruiken.

 2. Michèle zegt:

  Aah fijne post! Heb meteen maar even mijn favo shampoo erbij gepakt, en die is gelukkig vrij mild. Ik vermijd SL(E)S altijd als de pest en ik merk dat mijn haar in een stuk betere staat verkeert tegenwoordig.

  Wel zat er nog Cocoamidopropyl Betaine in zag ik, fijn dat ik nu weet wat het is en doet :D

  • Caroline zegt:

   Beter! Betaine is niets mis mee hoor als je er niet allergisch voor bent *S*
   Welke shampoo heb je? Is misschien handig voor anderen om te weten.

   Dank :D

   • Michèle zegt:

    @Caroline, Ik gebruik eigenlijk altijd en al meer dan een jaar de shampoos van Dr. Organic! Ik heb geen idee hoe organisch ze echt zijn, maar als ik naar de ingredienten kijk valt het me alles mee :D . Bevalt me erg goed, ben er mee begonnen toen ik het idee had dat ik haaruitval kreeg van Pantene, en na ik daar mee kapte vielen er daadwerkelijk minder haren uit haha..
    Dr. Organic is in NL te koop bij de Tuinen, ik geloof een euro of 6/7 voor 250 ml.

    • Caroline zegt:

     Oh dat ziet er heel niet verkeerd uit joh! En niet duur ook! Zonder SLS en conen! En geen parabenen ook!
     En super dat het zo goed bevalt! Ik ga een lijstje maken, zet ik deze er ook op.

     Heb je de Aloe Vera range of een andere?

     • Michèle zegt:

      @Caroline, Haha klopt, siliconen doe ik ook al niet meer aan.. Was blij dat ik deze zo makkelijk heb kunnen vinden!

      Ik ben even de badkamer ingedoken en op het moment, gebruik ik door elkaar, de Vitamine E, Lavender en de Manuka Honey. Heb ook de Pomegranate gehad, maar daar kreeg ik pluishaar van haha. De Manuka Honey is mijn favoriet! :D

     • Caroline zegt:

      Thanks!!!! Ik heb hier Manuka honing, ook zalig om te eten :D

 3. Eline zegt:

  Heel interessant artikel!

 4. Annigjen zegt:

  Intressant artikel weer en ook goed om te weten wat deze reinigers nu precies doen,
  dat wist ik allemaal dus niet :)

 5. Ellyg zegt:

  Tof artikel, heb je getweet! (getwitterd?)

 6. michelle zegt:

  interessant om te lezen.
  ik heb eigenlijk nergens last van maar het kan nooit kwaad in daar beter op te letten

 7. Marijke zegt:

  handig om te weten! En super interessant om te lezen! Ik weet dat ik de 2 bovenste niet moet nemen ;-) Thx!

 8. Desirée zegt:

  Ik hou echt van zulke artikels, heel erg leerzaam. Wederom bedankt! :D

 9. Sien zegt:

  Zeer interessant artikel, nu weet ik eindelijk juist waar ik op moet letten!

 10. Mariska zegt:

  Ik heb even gekeken op mijn face wash van de body shop en daar zit Sodium Cocoamphoacetate in (als derde ingredient, na aqua en aloe barbadensis). Wat is dit precies voor reiniger?

  Sodium Laureth Sulfate zit er ook in (wel veel later op het lijstje), maar dat verbaast me toch wel enigszins aangezien het een ‘ gentle face wash’ is voor ‘sensitive skin’ met aloe vera. Nu vraag ik me dus af of het wel zo ‘ gentle en sensitive’ is…Heb jij daar een idee van?

  • Caroline zegt:

   Sodium Cocoamphoacetate is hetzelfde als Disodium Cocoamphodiacetate die ik noemde in het stukje hierboven. Een hele milde reiniger!
   Ik zie dat er ook coco-glucoside in zit, ook een erg milde reiniger.

   De SLES (Sodium Laureth Sulfate) staat onder het midden dus dan zit er maar niet veel van in, en als je gezicht er wel bij vaart, dat kan je zelf het beste beoordelen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken.

   Je kunt er vanuit gaan dat er zo’n 30-40% water in je face wash zit, dan nog zo’n 20-25% Aloe Vera, en de cleansers/reinigers in deze face wash zullen ongeveer 20-30% van het geheel zijn. De Sodium Cocoamphoacetate zal er voor ongeveer 15% in zitten, er zit ook nog Disodium Cocoyl Glutamate in, dat is ook een milde cleanser, zal zo’n 5-10% zijn, en dan is er dus nog zo’n 5% over voor de SLES en Coco-glucoside samen.
   Dit is in mijn boekje wel een milde reiniger.

   • Mariska zegt:

    @Caroline, Dank je wel! Op zich vind ik hem wel fijn, heel soms trekkerig gevoel na het douchen (maar misschien komt dat eerder omdat ik te lang douche :) )

 11. amine zegt:

  heb trouwens nog een vraag welke shampoo helpt nu echt tegen vet haar welke tegen schilfertjes en welke tegen eczeem

 12. k zegt:

  Wat kan ik nou het beste kopen voor mijn zoon(14jr)? Hij heeft eczeem heel erg in gezicht dus da nu sls vrij produkten proberen. Wat kan ik nu het beste voor zijn gezicht gebruiken?
  En welke shampoo/douche gel?

 13. July zegt:

  wat is Sodium Coceth Sulfate is voor stof ?
  Deze stof zit in de shampoo Yet to Carrots te koop bij de tuinen

Trackbacks for this post

 1. In de Watten! « Pretty Happy
 2. Zes cosmetische ingrediënten die je niet op je huid moet smeren - hetkanWel.nl
 3. Mevrouw minder » Zes cosmetische ingredienten die je (beter) niet op je huid smeert

Reageer