web analytics

Het verschil tussen Eau de Toilette en Parfum

Ioni vroeg mij vandaag hoe het kan dat zij wel eau de toilette kan verdragen maar bijvoorbeeld geen eau de parfum of parfum. Zij krijgt van de laatste 2 vaak hoofdpijn.
Daarom in dit artikel een “lichtje” op parfums en lichtere varianten.

Concentraties:

 • Parfum, ook wel extract of extrait perfume genoemd, kan 15-40%, gemiddeld zo’n 20%, geurstof concentraat bevatten. Dit is de puurste vorm geurproducten en is daardoor ook het duurst.
 • Eau de parfum bevat ongeveer 10-20%, gemiddeld 15%,  geurstof concentraat. Dit is wel de meest populaire en meest voorkomende vorm van parfum. Het levert een langhoudende geur en kost over het algemeen minder dan parfum.
 • Eau de toilette bevat ca. 5-15%, gemiddeld 10%, geurstof concentraat. Dit geeft een veel lichtere geur en houd ook minder lang dan bovengenoemde versies. Het was oorspronkelijk bedoelt als een verfrissende body splash om mensen wakker te laten worden in de ochtend.
 • Eau de cologne, 3-8%, gemiddeld 5%, geurstoffen, wordt soms ook gelijkgesteld aan eau de toilette. Maar is ooit ontstaan als naam voor een lichte, frisse geur, gemengd met Citrus oliën en is populair geworden onder Napoleon. Er zijn parfumeurs die tegenwoordig een versie hiervan hebben die “eau fraiche” genoemd wordt.

De concentraties verschillen per merk, zo kan een EdT (eau de toilette) van het ene merk sterker zijn dan de EdP (eau de parfum) van het andere merk.
Alle bovenstaande varianten worden opgelost in een mengsel van oplosmiddelen, alcohol en water. De alcohol en het water verdampen, de geurstoffen blijven aanwezig op je huid.

Bekend is dat veel geurstoffen irriterend kunnen zijn.  En het maakt daarbij niet uit of ze van natuurlijke of synthetische oorsprong zijn.
Ze kunnen huidirritatie, moeilijkheden bij het ademhalen en hoofdpijn veroorzaken. Het moge duidelijk zijn dat hoe sterker de concentratie van de geurstoffen is hoe irriterender ze kunnen zijn. Mensen die gevoelig zijn voor deze geurstoffen doen er dan ook verstandig aan geen parfums of eau de parfums te gebruiken. Als Ioni kiezen zij dan beter een eau de toilette.

Krijg je last van huidproblemen na het gebruik van geuren dan kan dit komen door de irriterende stoffen in de het geurconcentraat maar ook door de alcohol en oplosmiddelen die gebruikt worden. Je bent dan beter gebaat bij een lichter geconcentreerde geur die niet in alcohol gemengd is maar bijvoorbeeld in gefractioneerde Kokosolie of in een wax soort als Jojobaolie.

Hopelijk verklaart dit een beetje hoe het in elkaar zit.

Mochten jullie nog iets meer willen weten over parfums, geuren etc, dan laat het maar weten.

Als laatste nog een link naar een geweldige blogsite over meer en minder bekendere parfums (zeer de moeite waard);
olfactorialist.com: perfume blog

Saludos,
Lien

10 Reacties naar Het verschil tussen Eau de Toilette en Parfum

 1. Katrijn zegt:

  Misschien een hele stomme vraag hoor, maar gebeurt dit dan ook als je last krijgt van van die olie in een brander?

  • Caroline zegt:

   helemaal geen stomme vraag!
   Je kunt ook irritatie krijgen van dat soort geuren, die bevatten in principe dezelfde geurstoffen. Als je er gevoelig voor bent kan dat dus ook een reactie geven.

 2. Madelon zegt:

  Erg interessant. Dat verklaard ook waarom ik bij het ene merk me kapot nies bij een EDP en bij het andere niet tegen de EDT kan, terwijl van een ander merk beide goed gaan…

 3. Desirée zegt:

  Heel erg informatief artikel weer, daar hou ik wel van! :)

 4. Marijke zegt:

  Suepr artikel! Ik koop ook altijd EDT! Ik kan ook wel hoofdpijn krijgen van een EDP…

 5. ioon zegt:

  Ah dat verklaart een hoop! Ik was twee jaar geleden in Keulen en daar ook in een het museum van 4711. Daar merkte ik dat ik weinig last had van hoofdpijn terwijl ik dat wel verwacht had. :)

  Het is fijn om te weten waardoor ik er last van heb. En dat ik voortaan om eau de toilette testers moet vragen als die voor handen zijn.

 6. michelle zegt:

  ik krijg snel hoofdpijn van sterke geuren dus ik hou het bij Eau de toilette.
  zelf daar krijg is soms koppijn van maarja het nou eenmaal zo.

 7. Benthe zegt:

  Wat interessant en leuk om te weten :D Ik zelf heb vaak EdT omdat dit goedkoper is, maar als ik op Fragrencex.com bestel pak ik wel EdP..

 8. Lija zegt:

  Handig om te weten! Zelf krijg ik vlekken als ik parfum op spuit. Zelfs bij eau de toilette. Staat nogal raar, dus ik spuit nu maar geen parfum meer op zichtbare plaatsen. Ik breng het nu voornamelijk aan op mijn polsen en in mijn elleboogholtes (?).

Reageer