web analytics

Nertsolie/Mink oil

Van Lien ontving ik de vraag of Nertsolie altijd afkomstig is van Nertsen en of het ook op een diervriendelijker manier kan worden gewonnen.

Hieronder uitleg:

Nertsolie is een product afkomstig van de beschermende vetlaag die net onder de huid van een Nerts ligt. Het wordt veel gebruikt in cosmetica producten, vooral in Europa, en wordt tevens veel gebruikt in cremes die bedoelt zijn om schoenen, het leer van de schoen, te verzorgen. Dus ja, het is, helaas, altijd afkomstig van Nertsen.

Er worden vele goede eigenschappen toegedicht aan Nertsolie, maar hoofdzakelijk dient het als vochtinbrenger en beschermer van de huid. Regelmatig gebruik maakt de huid gladder, soepeler, zachter, gezonder en minder gevoelig voor schade.

Nertsen zijn familie van de Wezels en worden voornamelijk “gehouden” op Nertsenfarms vanwege hun vacht. Deze vacht wordt verwerkt in luxe producten als mantels etc. Heel lang geleden zijn de Nertsjagers waarschijnlijk de eersten geweest die de goede eigenschappen van de Nertsolie ontdekten. Ze gebruikten het om hun handen te verzorgen en het maakte dat hun schoenen meer waterdicht werden en soepeler bleven.

Nertsolie wordt verkregen uit de dikke vetlaat die net onder de huid van Nertsen ligt, na het villen wordt deze laag gestript van de huid. Deze manier wordt nog steeds veelvuldig gebruikt al zijn er tegenwoordig ook cosmetica fabrikanten die Nertsen houden en met behulp van naalden kleine hoeveelheden van het vet wegnemen bij levende Nertsen.

Ongeveer 17% van de Nertsolie bestaat uit Palmitoleic acid, een essentieel vetzuur dat ook wordt geproduceerd in het lichaam van de mens. Dit vetzuur wordt gebruikt door het lichaam om de huid te voeden cq. te hydrateren. En voor mensen met een droge huid kan het gebruik van meer van dit vetzuur, extern, een positieve uitwerking hebben. Tegenwoordig zijn er echter ook veel plantaardige voedingssupplementen die dit vetzuur bevatten. En gek genoeg zijn er een aantal plantaardige bronnen die nog meer van dit vetzuur bevatten dan te vinden is in Nertsolie.

Macademiaolie en Duindoornolie zijn daar voorbeelden van. Als je dus een diervriendelijke vorm van dit vetzuur wilt gebruiken is dat de oplossing.
Tegenwoordig worden deze beide oliën gelukkig steeds meer gebruikt in cosmetica en kan je ze met een beetje zoeken zelfs puur kopen op het internet.

Saludos
Lien

12 Reacties naar Nertsolie/Mink oil

 1. Madelon zegt:

  Ik vind dat zooo zielig voor die dieren…Gelukkig zijn er goede alternatieven!

 2. Annigjen zegt:

  Ik vind dat ook zielig en gelukkig zijn er alternatieven voor,
  thanks weer voor de duidelijke informatie,
  ik denk ook dat veel mensen dit niet weten

 3. Amber zegt:

  Brr, geef mij de alternatieven maar! Zo zielig!

 4. Anke zegt:

  Wat is zielig? De dieren worden niet gehouden voor de productie van nertsolie, maar voor bont! En alleen maar omdat de mode industrie nog steeds heel veel bont verkoopt. Ongemerkt koop je het misschien zelf ook wel. De nertsolie is een restproduct dus.

  Ik vind zielig een relatief begrip, misschien eet je ook wel een koe of een varken en die leren schoenen die je aan hebt? Dat is ook een restproduct eigenlijk.

  Ik ben anti bont, ik hoef geen tweedehands jas. Maar als je kijkt is alles “zielig” dan zou ik maar strikt veganistisch gaan leven. Je moest eens weten hoeveel dieren er de dupe zijn van ons mensen:-)

 5. Lien zegt:

  Dank je wel voor het duidelijke artikel! :) Ik zag een flesje nertsolie in de badkamer staan van mijn moeder en vroeg me dus af of het in verband stond met “dierenmishandeling”… Mijn moeder zelf zegt dat dit product echt helpt bij vele akkefietjes zoals een koortsblaar, wondjes, droge huid, … Maar ikzelf ga toch liever op zoek naar de alternatieven die je aanhaalde. :) Nogmaals bedankt, want ik denk niet dat dit een bekend onderwerp is en het mag eens benadrukt worden. :)

 6. Desirée zegt:

  Ik ben blij dat er voor zulke ingrediënten steeds beter alternatieven zijn!

 7. ioon zegt:

  Hier een eindje vandaan is zo’n nertsfarm. Gigantisch veel, en het stinkt ook heel erg. Niet bepaald fijne omstandigheden voor zo’n beestje. Ik dacht dat ze alleen om hun pels gehouden werden, maar er zijn dus meer gegadigden bij het houden van die beestjes.

  Jammer, zeker als er een goed alternatief is.

 8. michelle zegt:

  ik wist dit niet.
  ik ga daar maar eens heel goed opletten dan of het in de producten zit die ik koop.

 9. Loeder zegt:

  aghr toch snel snel snel opzoek naar de alternatieven!

 10. Esmée zegt:

  ik snap niet waarom ze die arme diertjes ervoor gebruiken als ze het ook plantaardig kunnen verkrijgen!

Reageer