web analytics

Parabenen: To use or not to use…?

Ik heb deze blog even uit het stof gehaald, omdat ik er dagelijks veel vragen over krijg.
Misschien handig voor mensen die het nog niet gelezen hebben :D
Niet dat ik een chemicus ben, verre van zelfs, lees alleen erg veel, en baseer daarop mijn mening.

Even een stukje theorie!

Alle producten, in de cosmetische industrie, waar water in zit, of die met grote waarschijnlijkheid in aanraking komen met water, moeten worden geconserveerd.
De reden moge duidelijk zijn: om schimmelvorming tegen te gaan en bacteriën geen kans te geven.

In de praktijk komt dat neer op het feit dat crèmes, die met water worden gemaakt, geconserveerd moeten worden. Zalven, die merendeels zonder water gemaakt worden, niet of nauwelijks. Body boters, body mousse, of lippenbalsem, en nog vele andere producten, worden ook vaak zonder water gemaakt.
Hangemaakte zeep hoef je bijvoorbeeld niet te conserveren, tenminste over het algemeen niet, vanwege de hoge PH waarde van het product en de ingrediënten.

Nu bestaat er nogal wat controverse over de te gebruiken middelen om te conserveren.

Sinds 1950 wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van Parabenen.
Dat zijn stofjes, ik wil het niet al te technisch maken ;-) , die gebruikt kunnen worden bij een brede range van Ph waardes, om producten houdbaar te maken.
Lees: te voorkomen dat er groene wolkjes verschijnen en nare onzichtbare beestjes in je douchegel of kaas gaan wonen.
Deze parabenen zijn dus geschikt voor veel producten, zowel levensmiddelen als cosmetica.

Nu zijn er mensen die beweren dat Parabenen zorgen voor een verstoorde hormoonregulatie. En daardoor zouden ze kankerverwekkend zijn. Ze zouden borstkanker kunnen veroorzaken.
Dit is merendeels gebaseerd op slechts 1 onderzoek waarbij de onderzoekers parabenen vonden in het weefsel van een patiënt met borstkanker. Echter, zij hebben nooit nader onderzoek gedaan hoe het daar gekomen is, en ook nooit onderzocht of mensen zonder borstkanker niet ook parabenen in hun weefsel hadden.

Vele, en dan bedoel ik echt vele, onderzoeken zijn gedaan zonder enig bewijs te vinden over wat het hierboven genoemde onderzoek beweerde. Zelfs de organisatie KWF Kankerbestrijding (klik) vindt deze onderzoeken die beweren dat Parabenen kankerverwekend zijn niet relevant en zien geen gevaar in het gebruik er van.
Ondanks al die onderzoeken zijn de “tegenstanders” niet te overtuigen. En wordt er op veel websites onrust veroorzaakt bij de bezoekers als ze lezen over wat ze wel niet zouden kunnen veroorzaken.

Wat wel bekend is van Parabenen is dat sommige mensen er allergisch voor zijn. Dat is wel een punt om zeker over na te denken! Voor die mensen is het van groot belang dat er producten op de markt zijn/komen waar de irriterende stoffen niet in zitten.

Omdat er tegenwoordig ook conserveringmiddelen zijn, die net zo goed werken, zonder deze parabenen, kan iedereen die gelukkig gebruiken. Ik doe dat dan dus ook voor de producten die ik maak.
De alternatieven zijn wat duurder, maar daarmee kan ik ieders wensen respecteren, opdat niemand zich over mijn producten zorgen hoeft te maken.

Daarbij wil ik wel aanmerken, dat het gebruik van conserveringmiddelen niet wil zeggen dat je niet meer hygiënisch hoeft te werken. In tegendeel, mij zet het juist aan nog zorgvuldiger te werken ;-)

Nou dit was dan een tipje van de sluier over conserveermiddelen!
Hopelijk makkelijk leesbaar, en dus voor mensen zonder HBO Chemie ook te begrijpen ;-)

Saludos
Lien

18 Reacties naar Parabenen: To use or not to use…?

 1. Serena zegt:

  hee caroline,
  interessant onderwerp!
  zelf gebruik ik geen parabenen, maar meer omdat ik mijn produkten het liefst zo natuurlijk mogelijk hou, niet omdat ik denk dat je er kanker van kan krijgen. Ook gebruik ik geen water, dus is het niet zo dringend nodig. Jij maakt cremes en die hebben echt wel parabenen nodig anders kan het na een week weg ofzo, en dat zou superzonde zijn! Ik ben het met je eens, tegenwoordig wordt je voor van alles en nog wat gewaarschuwd, en als je het allemaal gelooft valt er niet meer normaal en leuk te leven.

  • Caroline zegt:

   Ja, als het mogelijk zou zijn cremes te maken zonder dan zou ik dat zeker doen. Maar het is echt vragen om problemen om cremes of shampoos, douchgels te maken zonder conserveermiddelen. Dan kan je het natuurlijk mogelijk willen houden, maar dat is spelen met je gezondheid ;-) Gelukkig zijn er alternatieven, ook van natuurlijke oorsprong!
   En ik ben bezig met een concept van een creme, die je niet hoeft te conserveren, maar dat concept houd ik natuurlijk nog even geheim ;-) Dat snap je wel hihi

 2. Glamourista zegt:

  thx! ik probeer het ook zo min mogelijk te gebruikten.. de laatste keer dat ik een product met parabenen gebruikte, kreeg ik echt superveel jeuk :s

 3. Caroline zegt:

  @ Katrijn, ja ik meen me te herinneren dat ik ergens een stukje van jou gelezen had dat je zo’n allergische reactie had en ook de fabrikant geschreven had toch?
  Toen dacht ik al “parabenen”! Ik las laatst ook dat vele producten veel te veel conservering hebben. Om zeker te zijn, maar dat dat dus meer en meer problemen oplevert qua allergische reacties bij mensen. Doodzonde!

  Waarom moet iets 24 maanden houdbaar zijn?
  Als het na 6 maanden of hooguit 12 maanden nog niet opgebruikt is, en dan bedoel ik verzorgingsmiddelen geen cosmetica, dan is het kennelijk niet zo lekker of goed anders was het wel eerder op ;-)
  Dan kunnen er beduidend minder sterkere middelen gebruikt worden en ook minder dan er nu in zit. Voor iedereen beter!

 4. Glamourista zegt:

  @Caroline: inderdaad! Ik let er nu ook meer op, en er zitten vaak ook enorm veel parabenen in make-up! Oh, en in mijn lievelingsbodybutter van de Kruidvat (cacao).. ongeveer de helft van het etiket heeft die nare beentjes :p
  Maar goed dat er winkels zoals jij en die van Serena bestaan he!

 5. michelle zegt:

  handig artikel volgens mij heb ik het al de vorige keer gelezen, kwam me bekend voor in iedergeval

 6. Madelon zegt:

  Ik heb nu sinds een paar dagen shampoo en conditioner van YTC gekocht, zonder parabenen enzo. Ik kan je wel vertellen dat ik minder jeuk op mijn hoofd heb hehe. Goed artikel Lien, volgens mij heb jij best veel artikelen die wat ouder zijn maar heel erg informatief!

 7. Lisanne zegt:

  Heel informatief. Ik was niet zo op de hoogte van wat bepaalde ingredienten nou doen en dan lees je inderdaad heel wat horrorverhalen. Goed om te weten hoe het nou echt zit. Thnx :D

 8. Desirée zegt:

  Wat een heerlijk artikel weer om te lezen *ik=nerdy* want je leert er veel van!

 9. Marijke zegt:

  En we hebben weer wat bijgeleerd! :-) Deze artikeltjes zijn heel fijn!!

 10. Cindy zegt:

  Heel goed, dit!

  Ik val sinds anderhalf jaar binnen de categorie “allergisch”. Echt van de één op de andere week was mijn lichaam een mess. En dan had mijn gezicht het nog het zwaarst te verduren. Uitslag, heeeel veel jeuk, dikke en rode ogen en lippen, vlekken, schrale huid, noem het maar op.

  Zie het als een emmer die langzaam volloopt, ik was gek op cosmetica, creme’s etc, maar op een gegeven moment was mijn lichaam er gewoon helemaal klaar mee.

  En ga dan maar eens bedenken waar het van is. Ondertussen was ik Sisley gaan gebruiken. “Een kwalitatief zeer hoogstaand merk, helemaal op basis van natuurlijke producten…”. Met de gedachte: ik moet nu vooral geen troep gebruiken! Achteraf blijkt dat Sisley volzat met die rotzooi en ik dat vol goede bedoelingen op mijn gezicht smeerde.

  Uiteindelijk uitgevonden wat het nou was en in no-time ging het beter. Ik kan nu ingredientenlijsten lezen als een malle, want ik vertrouw niets meer (het zit zelfs in deodorantspray van Dove).

  En gelukkig worden de problemen rond parabenen steeds bekender, en zijn er steeds meer bedrijven en merken die parabeenvrije producten op de markt brengen. Anders zou ik vrijwel niets meer kunnen gebruiken. :)

  Dus, bedankt!!!

  • Caroline zegt:

   Hoi Cindy,
   Wat erg voor je zeg! Horror!
   Ik ben echt heel erg blij dat je gevonden hebt waar het aan lag. En nog blijer dat er tegenwoordig alternatieven zijn.

   Ik zeg houden zo, beter alle dagen etiketten lezen en zonder huidproblemen, wie weet gaat het ooit nog eens helemaal uit de handel, dan hoef je minder moeite te doen.

   En geen dank!

 11. Julija zegt:

  De beste raad: altijd alles dubbel checken. :roll:

  Liefs

Reageer