web analytics

Bismuth Oxychloride… amme wattes?

Bismuth oxychloride

Vandaag een artikel over Bismuth oxychloride. Velen zullen erover gehoord hebben maar het niet kennen, het zit in heel veel make-up producten.

Bismuth oxychloride is een niet-organisch wit pigment, eigenlijk een metaal, en wordt in 2 vormen gevonden: Diamant en Pearl finish. De Diamant versie is shiny en glanzend, de Pearl finish is matter. De chemische aanduiding voor Bismuth Oxychloride is BiOCl.

Het element Bismuth wordt gevonden in de natuur maar slechts in zeer kleine hoeveelheden. Het meeste dat geproduceerd wordt in bijv. de VS is een bijproduct van het raffineren van lood, tin, koper, zilver en goudertsen.

Bismuth zelf is niet veilig genoeg om gebruikt te worden in cosmetica, het ondergaat verschillende processen om gereinigd te worden van gevaarlijke componenten zoals lood. Dan wordt het verwerkt tot Bismuth Chloride maar is dan nog niet veilig genoeg. Als Bismuth Chloride gecombineerd wordt met water ondergaat het een stadium van verval, en een deel van de Chloride wordt vervangen door zuurstof uit het water. Dat proces heet Hydrolysis. Wat uiteindelijk overblijft is Bismuth, Chlorine en zuurstuf, oftewel Bismuth Oxychloride.

Ik heb het natuurlijk ook in huis, wat heb ik nou niet in huis :D , want het wordt niet alleen in reguliere make-up gebruikt maar ook veelvuldig bij het vervaardigen van Minerale make-up.

Het is een heel zacht poeder, voelt zijig aan, zorgt ervoor dat producten makkelijk aan te brengen zijn, geeft glans en maakt dat make-up beter blijft zitten. Het heeft tevens een lichtbrekende eigenschap waardoor het fijne lijntjes en rimpeltjes minder zichtbaar maakt.
Bovenstaande zijn de meest voorname redenen waarom het in make-up gebruikt wordt.

Zoals je kunt lezen op het etiket op de foto is het veilig om te gebruiken voor Eyes, Lips, Face, Nails.
Dat betekent dat het in een hele grote range van producten teruggevonden kan worden. Van lipgloss tot oogschaduw, van blush tot primers tot foundations. En zelfs in nagellaken!

Ondanks alle goede eigenschappen hoor je veel negatieve geluiden over Bismuth oxychloride.
Zo zou het bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor irritatie van de huid, zoals een branderig gevoel, roodheid, opgezwollen gezicht, verstopte poriën, uitbraak van pukkeltjes, etc.

Zelf heb ik daar nog nooit last van gehad, gelukkig reageer ik maar zelden op stoffen die voor anderen irriterend zijn, maar ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die een soortgelijke reactie hebben gekregen van een make-up artikel en nooit geweten hebben dat het misschien door deze stof is veroorzaakt.

Heel veel bedrijven/aanbieders van make-up gaan er prat op dat het niet in hun producten zit. Maar het is dus niet per definitie irritant. Heel veel mensen kunnen er wel tegen en voor hen is er dan ook reden zich zorgen te maken.

Heb je wel eens last gehad van een reactie zoals ik hierboven beschrijf, kijk dan eens op de etiketten van je make-up artikelen of deze stof erin verwerkt is, en zo ja, grote kans dat het daardoor veroorzaakt is. Het is te vinden onder de noemer Bismuth oxychloride, of zoals hierboven al aangegeven BiOCl.  En voor jou is het dan raadzaam een gelijksoortig product aan te schaffen zonder deze stof. Wat tegenwoordig gelukkig niet moeilijk is.

Tot zover weer :D

Natuurlijk zijn vragen en/of opmerkingen weer van harte welkom.

Saludos,
Lien

19 Reacties naar Bismuth Oxychloride… amme wattes?

 1. michelle zegt:

  zeker weer interessant artikel om te lezen, zo leer ik ook weer iets.
  ik heb tot nu toe nog nooit raar gereageerd op make-up en hopelijk blijft dat ook zo

 2. Annigjen zegt:

  dat is weer een heel interesant stukje :)
  heb je dit zelf ook gebruikt in je zelf gemaakte nagellakjes ??

 3. Lisha zegt:

  Ik ben er helaas allergisch aan en krijgt er een prikkende huid + pukkels van. Het zit in o.a. de minerale poeder van L’Oréal en de semi-cult Photofinish Face Primer van Smashbox.

  Na heel veel getest en geklooi ben ik dus bij dit ingrediënt uitgekomen. Blijkbaar toch niet zo’n bijster hoog percentage dat er allergisch aan is hoor. Want bij de vele lovende reviews van voorvernoemde primer waren er maar een paar (1 op 30? Ik geloof dat het cijfer van mensen die echt allergisch zijn minder dan 1 op 10 is ofzo.) slechte commentaren. Eerst dacht ik “Gah, klagende mensen … Heb je altijd …” maar ben er dus zelf ook allergisch voor, verdorie ;)

  • Caroline zegt:

   wat jammer joh, maar goed dat je erachter bent gekomen wat het is!
   Nee niet heel veel mensen, maar wel steeds meer die erachter komen dat het dat is. En jammer genoeg wordt erop ingespeeld door de fabrikanten om het in het verdomhoekje te zetten, al bij voorbaat.

 4. Natascha zegt:

  Heb t stukje twee keer goed doorgelezen vind het een heel leerzaam stuk!

  Volgens mij ben ik niet allergisch voor deze stof, maar om t zeker te weten dan moet ik eigenlijk eerst m’n make-up labels doorlezen :)

 5. Desirée zegt:

  Heel interessant en leerzaam weer, hou echt van dit soort artikels!

 6. Anke zegt:

  Inderdaad Desirée, ik ook:-) Eigenlijk denk je nooit na bij de bestanddelen van de producten die je gebruikt elke dag. Door de BB te lezen krijg je goede info:-)

 7. ioon zegt:

  Ik had er nog nooit van gehoord. Heel interessant wel. Ik heb gelukkig van make-up nog nooit een allergische reactie gehad. :)

 8. Madelon zegt:

  Ik heb gelukkig nog nooit een allergische reactie gehad op make-up. Erg interessant Lien, deze artikeltjes van je zijn erg leerzaam :D

 9. Marijke zegt:

  Handig artikel! Ik heb nog nooit zo’n reactie gehad op make up, gelukkig! :-)

Reageer