web analytics

Neemolie (Azadirachta Indica (Neem) Seed Oil)

Hallo allemaal,

Vandaag weer eens een artikel over een oliesoort.
Sinds een paar maanden hebben wij deze olie in huis. De reden daarvoor is omdat deze olie bekend staat als zijnde zeer goed voor mensen met huidproblemen.
Nou, probleem huid genoeg hier in huis, dus zeker de moeite van het proberen waard.

Het is een olie die niet zo heel bekend is, maar kan voor veel mensen van groot belang kan zijn.
Neemolie kent vele toepassingen maar het wordt vooral gebruikt in cosmetica en als natuurlijke pesticide.

Neem olie (Azadirachta Indica (Neem) Seed Oil)

Neemolie is een dikke stroperige donkerbruine vloeistof, met een zeer onaangename geur. Ik zeg het maar gewoon, het STINKT behoorlijk! Maar laat je daardoor vooral niet afschrikken want deze olie kent vele goede eigenschappen.

De Neemboom kan tot wel 15 meter hoog worden en groeit van oudsher vooral in India, Birma en Sri Lanka, en tegenwoordig ook in Afrika, Australië en Indonesië.
Neemolie wordt geproduceerd door het koudpersen van Neemzaden die uit de vrucht worden gewonnen.
De olie die daaruit geperst wordt, wordt gezuiverd door een 3-voudige filtratie waardoor de goed stoffen in deze olie behouden blijven. De olie is vooral rijk aan aminozuren en vitamines.

Neemolie wordt al heel lang gebruikt als natuurlijke pesticide. Door de stof Azadirachtine wordt een verandering teweeg gebracht in heel veel insectensoorten, bacteriën en zelfs een paar virussen. De Neemolie doodt geen insecten maar maakt dat een insect niet meer eet, geen metamorphose meer ondergaat (ontpoppen), en ze planten zich niet meer voort. Door de stof Azadirachtin ontwikkelt de larve zich niet meer tot pop en sterft uit. Een andere stof die insecten echt niet te pruimen vinden Salannin, de insecten verhongeren liever dan een plant met daarop Salannin en Azadirachtin te eten. En die stoffen zijn zeer veel aanwezig in Neemolie. Onderzoekers hebben zelfs vastgesteld dat Neemolie beter werkt dan het synthetische DEET wat tegenwoordig in veel producten zit om insectenbeten te voorkomen. Ik kan me er van alles bij voorstellen want het stinkt zo dat niemand, mug of mens, naast je wil zitten als je dat op hebt gesmeerd :D

De olie bevat de volgende bestanddelen: stearinezuur 21,5%, oliezuur 53%, linoleenzuur 2%, palmitinezuur, linolzuur 15%. De olie blijft ook erg lang goed, tot wel anderhalf jaar. En alle delen van de boom: zaden, bladeren, wortels, schors, etc. worden door de Ayurveda gebruikt.

Neemolie is volledig biologisch afbreekbaar.
De “niet drogende” olie (niet drogend betekent dat het langer op de huid blijft liggen en een iets vettige waas achterlaat) heeft een herstellende werking op de huid, kan gebruikt worden voor elk huidtype en werkt vooral goed bij de volgende aandoeningen: herpes, droge, gevoelige huid, pijn, psoriasis, acne, dermatitis, oedeem, eczeem, schimmels, hoofdluis, scabiës. De olie is bij uitwendig gebruik niet giftig, je moet het echter niet puur innemen, dat kan zelfs hele nare gevolgen hebben.

Om de geur te maskeren kan er gebruik gemaakt worden van etherische olie van Rozen of Lavendel maar persoonlijk vind ik dat je de geur/stank voor lief moet nemen, uiteindelijk wen je er wel aan. Puur natuur is in mijn ogen in dit geval het beste want ook voor etherische olie kan je allergisch zijn. En dat werkt dan het resultaat op je huid weer tegen.

Wij hebben deze olie gekocht om te kijken of de huid van Sjoerd er baat bij zou hebben.
Hij heeft veel last van allergische reacties en ook last van eczeem.
Ik smeer nu zijn rug in, waar vervelend droge eczeem plekken zitten, en de huid is sindsdien stukken minder droog, de verkleuringen trekken bij en hij heeft veel minder jeuk.
Normaliter kan hij niet zonder handschoenen een tomaat, ui of zelfs knoflook snijden omdat hij dan acuut een uitbraak krijgt. Er vormen zich vele jeukende bultjes en zijn huid gaat helemaal kapot.
Hij heeft nu al een aantal keren zonder handschoenen bovenstaande groentes gesneden en zijn handen daarna ingesmeerd met de Neemolie en de bultjes komen vrijwel niet meer op, en zijn huid blijft heel. Zijn handen gaan ook vaak kapot als hij Hooikoorts heeft, vrijwel het hele jaar hier, maar dat gebeurt nu veel minder, en het heelt binnen een paar dagen terwijl het voorgaande jaren weken duurde voordat zijn handen weer hersteld waren.

Wij hier, en wij zijn geen huidartsen of wetenschappers, zijn helemaal fan van deze olie. En ik raad iedereen met contactallergieën of eczeem aan het eens te proberen!

17 Reacties naar Neemolie (Azadirachta Indica (Neem) Seed Oil)

 1. Sharon zegt:

  Dus Sjoerd stinkt nu onmeunig, maar zijn huid blijft wel heel! :D
  En jij loopt nu de hele dag met een wasknijper op je toettie? ;)

  • Caroline zegt:

   @Sharon, hehehe grapjas *S*
   Nee valt reuze mee, je went aan de geur. En na het insmeren je handen wassen doet wonderen. Het smeren gebeurt meestal ‘s avonds, voor het slapen gaan, of als hij overdag in zijn studio zit, dan heb ik er geen last van :D

 2. ioon zegt:

  Ik ken de olie ergens van, maar ik weet niet waarvan.

  Mijn moeder had, voordat ze goeie allergie pillen kreeg, dezelfde reactie op tomaten, aardappels, uien en pinda’s. Heel naar om te zien.
  Maar het lijkt me altijd beter om iets natuurlijk te kunnen gebruiken dan een chemisch pilletje. :)

  • Caroline zegt:

   @ioon, helemaal mee eens! Helaas werkt geen enkel pilletje bij Sjoerd. Hooguit een stootkuur met antihistamine, maar dan is hij weken van de wereld. En vervolgens als hij klaar is met de kuur komt het weer vrolijk terug.

  • Caroline zegt:

   @ioon, ik zal even opzoeken of en waar je het kan kopen in NL, misschien dat je mam het ook eens kan proberen.

 3. Madelon zegt:

  Klinkt als een goede olie dus. Jammer van de geur, maar het gaat om de werkzame eigenschappen ;)

  • Caroline zegt:

   ja soms moet je dan inderdaad wat ongemakken voor lief nemen, gelukkig went het snel hoor. Insmeren, shirt omlaag, en de geur is al een stuk minder. Handen wassen voor degene die gesmeerd heeft en dan is de geur ook van je handen verdwenen :D

 4. Nathalie zegt:

  Wat goed dat het voor je man zo goed werkt! Zou het ook kunnen werken voor keratoris pilaris denk je? Ik ben nog steeds op zoek naar een wondermiddeltje tegen die stomme huidaandoening nl.

  • Caroline zegt:

   Als ik zo lees wat Keratoris Pilaris is zou het heel goed kunnen dat het de verschijnselen verzacht. Genezing moet je er niet van verwachten maar het werkt heel erg verzachtend en helend, en is ook antibacterieel.
   Ik zou het gewoon eens proberen, baat het niet, schaden zal het zeker niet. Sterkte ermee, lijkt me ook echt erg vervelend om dat te hebben.

   • Nathalie zegt:

    @Caroline, het valt maar te proberen he :) Nu alleen nog een plek vinden waar ze het verkopen.

    • Caroline zegt:

     @Nathalie, ik heb eens zitten kijken, maar het is belachelijk duur overal,en dan krijg je ook nog de geraffineerde versie, waar veel minder werkstoffen in zitten.
     Ik zal een paar flesjes vullen en in de shop zetten. Kunnen mensen die het willen proberen het op die manier kopen.

     • Yuna van den Adel zegt:

      @Caroline, ik hoop dat u dit leest, aangezien uw reactie al heel wat maanden terug is, maar ik heb met spoed neem olie nodig. Mijn broer heeft een dwarslezie en neem werkt helend voor het zenuwstelsel. Ik las dat u zei dat de neem olie die er te krijg is een geraffineerde versie is, ik heb erg belang bij een hoge dosis werkstoffen, dus ik hoop dat u mij kunt helpen. Ik kan geld naar u overmaken om de flesjes te kopen.
      Vriendelijke groeten,
      Yuna van den Adel

     • Caroline zegt:

      Hallo Yuna,
      Ik heb je een email gestuurd met info, hopelijk heb je er wat aan.
      Sterkte!

 5. Marijke zegt:

  klinkt goed! als ik nog eens eczeem heb, weet ik wat te halen! :-)

 6. Gerrie zegt:

  Hallo Caroline,
  Kun je me zeggen of Neem ook helpt bij psoriasis met veel jeuk op je hoofd. En kan ik dit bij je kopen, wat kost het en hoe gebruik je het?
  Groetjes Gerrie

 7. angel zegt:

  hoi caroline,

  zou u mij ook aan neem olie kunnen helpen ik heb heel erg last van eczeem. heb al gebaad met neem bladeren die erkten el verzachten maar met de olie erbij zou het waarschijnlijk beter gaan.
  alvast bedankt.

  Gr. Angel

Reageer