web analytics

Even eerlijk over verzorgingsproducten, met als voorbeeld Steamcream.

steamcream_th100

Ik lees de laatste dagen/weken, heel veel over verzorgingsproducten.
Raving reviews, reclame boodschappen, op beautyblogs, verkoopsites en wat al niet meer.
Daarom moet ik hier iets over schrijven omdat ik vind dat er nogal wat “marketing praatjes” aan te pas komen die de waarheid niet echt recht aan doen.

Ik neem hierbij als voorbeeld Steamcream, maar het is niet zo bedoelt dat het alleen voor dit product geldt.
Let wel, ik beweer hier dus niet dat het een slechte crème is. Verre van dat, het zal ongetwijfeld een heel fijne crème zijn.

Maar ik wil wel graag dat mensen weten wat ze kopen ipv. dat ze met mooie termen als “natuurlijk” en “essentiële oliën” op het verkeerde been gezet worden.

Van 1 ingrediënt in de Steamcream ben ik wel behoorlijk geschrokken.
Namelijk van Triethanolamine. Ik ben dat nog niet veel tegengekomen in cosmetica. Maar ik snap nu wel waarom het gebruikt wordt. Ik vroeg me al af hoe het kon dat ze waterhoudende crème in een aluminium potje goed houden. Water, zuurstof en metaal, dat geeft namelijk roest! Nou nu weet ik hoe het kan: Triethanolamine. Een anti-roest middel!

Hieronder zie je een opsomming van alle ingrediënten die in Steamcream zitten, en ik zal erachter zetten wat het precies is. In ‘t Nederlands, opdat iedereen ook weet wat het is en waar het voor is.

Ingrediënten:
Oatmeal Infusion (Avena sativa):Een oplossing van havermout/granen in water, die voedend en verzachtend is voor je huid.

Orange Flower Water (Citrus Aurantium amara, Aqua):Oranjebloesem water, samen met glycerine geeft het een “tonend” effect op de huid, wordt hier ook gebruikt als geurstof.

Dit zijn de oliën/boters die in Steamcream zitten: Allemaal erg goed voor de huid mits je geen acne hebt of allergisch bent voor noten.
Almond Oil (Prunus dulcis):
Zoete Amandel olie (voor mensen met een noten allergie vaak uit den boze)
Organic Jojoba Oil (Simmondsia chinensis):
Organische Jojoba olie
Cocoa Butter (Theobroma cacao):
Cacao boter (Kan pukkeltjes verergeren)

Glycerine:
Is eigenlijk een alcohol, maar wordt veelvuldig gebruikt in de cosmetica branche omdat het ook goed vocht vasthoud in de huid. Dit kan zowel uit plantaardige stoffen als uit dierlijke vet gewonnen worden.

Stearic Acid: Wordt veelvuldig gebruikt om een crème stevigheid te geven en een parel-achtige glans.

Triethanolamine:
Dit vind ik een heel eng product! Het wordt in deze formule niet alleen gebruikt om de PH waarde te corrigeren maar ook als een anti-roest middel!
Kan behoorlijke irritatie geven. Dit is wel het engste wat ik in deze crème heb gevonden, en had ik nog niet eens gelezen voor ik dit stukje ging schrijven!
Voor Europese cosmetica geldt dat de ingrediënten die het meest gebruikt zijn het eerst genoemd moeten worden. Als de mensen achter Steamcream de richtlijnen goed heeft toegepast dan zit er dus ook nog behoorlijk wat van dat goed in de crème, zelfs nog meer dan er aan Jojoba olie in zit!!!

Hieronder een opsomming van de reacties die het kan veroorzaken:

Bij inname:
Kans op brandwonden in de mond, slokdarm en slokdarmstelsel, buikpijn, misselijkheid, overgeven en diaree.
Huidcontact:
Kan irritatie veroorzaken, roodheid, pijn, vooral bij langer en herhaaldelijk gebruik.
Oogcontact:
Het is heel erg gevaarlijk voor je ogen! Contact kan ernstige irriatie veroorzaken, verbranding, roodheid en pijn.
En kan zelfs je hoornvlies ernstig beschadigen!

Bij veelvuldig innemen heeft het bij dieren nier en lever schade bij dieren veroorzaakt!
Wat mij doet vermoeden dat het op dieren getest is!!!

Natuurlijk bestaat Steamcream niet alleen maar uit deze grondstof maar ook nog andere grondstoffen. Maar het zit er dus wel degelijk in, en niet weinig ook als ik naar de plek in de opsomming van de ingrediënten kijk!

De Geurstoffen: Essentiële/Etherische oliën

Lavender Oil (Lavandula augustifolia) Lavendel olie
Chamomile Blue Oil (Chamomilla recutita) Kamille olie
Orange Blossom Absolute (Citrus Aurantium dulcis) Oranjebloesem olie
Rose Absolute (Rosa damascena) Rozen olie
Neroli Oil (Citrus Aurantium amara) Ook een olie gemaakt van de bloesems van de bittere sinaasappel.

Deze zijn voor veel mensen ook boosdoeners. Laat je niet wijsmaken dat Etherische/Essentiële oliën geen allergenen (stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken) bevatten!
Etherische oliën worden ook veel helende eigenschappen toegekend. Daar wil ik verder niet aan tornen, dat is aan iedereen om zelf te bepalen.

Cetyl Stearyl Alcohol: Emulgator.
Water en olie/boter gaan niet samen, daarom wordt er een emulgator gebruikt om deze te binden. Dit is wat maakt dat het een crème wordt. Deze wordt gewonnen uit Kokos alcohol.

Dit is een opsomming van de allergenen die in de parfum/essentiële olie zitten die in Steamcream worden gebruikt. Hiervoor zijn dus heel veel mensen inmiddels allergisch:
*Coumarin
*Geraniol
*Citronellol
* Limonene
*Linalool

Perfume: Algemene aanduiding voor geurstoffen die gebruikt zijn.

Dit is het conserveringsysteem:
Methylparaben en Propylparaben
Deze stoffen staan bekend als irriterende stoffen! Veroorzaken bij steeds meer mensen huidirritatie.
Er wordt ook beweert dat ze kankerverwekkend zijn maar vooralsnog is dat niet bewezen.
Ook het KWF Kankerbestrijding geeft aan dat dat van deze stoffen niet bewezen is.

Mijn Conclusie:
Voordat ik dit allemaal nagekeken had, had ik nog het idee dat ik de Steamcream ging kopen.
Al was het alleen maar om ook te weten waar de makers dan zo enthousiast over praten.
Maar ik ben van gedachten verandert. Ik ga dit niet kopen!

Er zit een naar mijn mening vreselijk enge stof in, Triethanolamine, waar ik geen enkel risico mee wil lopen.
Wil graag nog langer van mijn ogen genieten en mijn huid kan prima met crèmes die deze stof niet bevatten.

Het is echt doodzonde is om zo’n crème te maken, met in je achterhoofd dat het de huid goed moet doen, en er dan vervolgens omdat je het perse in metalen verpakkingen wilt verkopen een anti-roest middel in te stoppen!
Dit soort crèmes hebben over het algemeen geen PH balancer nodig. Dus je kunt heel goed zonder deze grondstof.
Het zit er naar het lijkt alleen maar in omdat de verpakking van aluminium is en dat problemen kan geven met het water uit de crème.
Echt heel jammer van zo’n cool concept!

Ook geven ze aan dat het “Vegan” is. Wat betekent dat er geen dierlijke stoffen in zitten, maar ook dat het dus niet op dieren getest is.
Dat is dus naar mijn mening ook niet waar!
Er zitten inderdaad geen dierlijke stoffen in, maar er worden wel stoffen in gebruikt die hoogstwaarschijnlijk op dieren getest zijn. En als ik maar enige twijfel daarover heb wil ik er niet aan meewerken.

Wat andere mensen doen mogen ze echt helemaal zelf weten. Kopen of niet kopen, dat staat ze helemaal vrij.

Maar in elk geval weet ik nu wat er in zit, en hoop ik met dit stukje duidelijk te hebben gemaakt dat je niet alle “reclame boodschappen” van fabrikanten, dan wel mensen die het aanprijzen, zonder al teveel voorkennis, voor zoete koek moet aannemen!
En ongetwijfeld krijg ik hier commentaar op van mensen die het verkopen, maar dit is mijn mening, en net als zij hun reclame boodschappen uit mogen dragen, mag ik mijn mening ook verkondigen ;-)

Bronvermelding:
http://www.mallbaker.com/industry.asp

13 Reacties naar Even eerlijk over verzorgingsproducten, met als voorbeeld Steamcream.

 1. Karin zegt:

  Ik heb je discussie op lushiousbeauty gevolgd met Rilaan.
  De Triethanolamine wordt wel vaker gebruikt in cosmetica.
  Daarnaast vind ik dat je lichtelijk boter op je hoofd hebt, aangezien je in je eigen producten siliconen gebruikt, die ook niet goed zijn zoals cyclomethicone en dimethicone.

 2. Karin zegt:

  Er zitten inderdaad geen dierlijke stoffen in, maar er worden wel stoffen in gebruikt die hoogstwaarschijnlijk op dieren getest zijn. En daar wil ik niet aan meewerken.

  Het “Veganlogo” schijnt achterop het blikje te staan. Als ze dat gebruiken, zonder goedkeuring, waren ze allang afgeslacht.

 3. Caroline zegt:

  Hoi Karin,

  Ik heb nooit beweert dat het niet gebruikt werd in cosmetica, alleen maar dat het niet vaak gebruikt wordt.
  Ik heb ook nooit beweert dat ik niets gebruik waar ooit enige irritatie door is veroorzaakt. Maar misschien is het handiger als je de msds sheets van Triethanolamine een vergelijkt met die van Cyclo en Dimethicone. Een wereld van verschil in verschijnselen van irritatie. En ook heeft Triethanolamine een hogere risico factor meegekregen.

  Wat betreft het Vegan logo, dat hebben een heleboel winkels. Maar de regels laten nog steeds toe dat je ermee kan sjoemelen op zijn plat Nederlands gezeggd. Ik heb zeker niet gezegd dat ze het zonder goedkeuring gebruiken.

  Lees deze regels maar eens:
  http://www.vegansociety.com/business/trademark/opportunities/standards.php
  En dan het kopje Animal Testing.
  Dat laat nog een boel opties over om toch nog ingredienten die op dieren getest zijn te gebruiken.

  Uiteindelijk is het niet mijn bedoeling om die specifieke crème “af te kraken”, maar eerder om mensen bewust te maken. Dat alle reclame spreuken altijd met een korreltje zout genomen moeten worden.

  Ik gebruik SLSa. Dat kan ook irritatie veroorzaken. Maar ik gebruik geen SLS, wat juist heel erg bekend staat om zijn veel hogere risico.
  Tuurlijk zijn er altijd risico’s, overal, maar er zijn opties die je hebt, je kan kiezen voor ingrediënten die veel minder risicovol zijn. Kost wat meer, maar levert ook veel op qua veiligheid.
  Ik gebruik ook wel etherische oliën die soms irritaties kunnen veroorzaken, maar meldt dat dan ook.
  Op Beautygloss, een zeer bekend blog waar veel mensen lezen en meteen iets gaan kopen als het aangeprezen wordt staat te lezen dat mensen met een parfum allergie het ook “gewoon” kunnen gebruiken en ze daarmee het risico van een allergie vermijden. Wat dus niet het geval is!

  En ik vermeld altijd of er Notenolie gebruikt wordt in een product.

 4. Karin zegt:

  Ik gebruik ook wel etherische oliën, maar ik laat de mensen niet denken dat ze daarmee het risico van een allergie vermijden.

  Ik heb nergens kunnen ontdekken dat SteamCream beweert dat allergie vermeden kan worden?

 5. Caroline zegt:

  Hoi Karin,

  Misschien heb ik me daarin wat onhandig uitgedrukt. Dat komt eerder door een stukje op Beautygloss, waarin dat beweert wordt. Dat zal ik meteen even aanpassen.

  De mensen van Steamcream zouden wel, buiten alle goede eigenschappen van Etherische oliën ook even mogen vermelden dat het ook allergische reacties kan oproepen. Nu staat daar alleen maar dat die oh zo goed zouden zijn. Hetzelfde geldt voor de Amandel olie.

  Het gaat om de balans. Maar ik heb het idee dat ik dat aan dovemans oren schrijf. Jij lijkt meer begaan te zijn met het feit dat specifiek Steamcream niet in een kwaad daglicht wordt gezet.
  Dat is natuurlijk alleen mijn persoonlijke mening en omdat het alleen maar gaat om geschreven tekst kan dat verkeerd opgevat worden.
  Ik geef in dit stukje heel duidelijk aan dat dit mijn bevindingen zijn, en dat iedereen die er anders over denkt dat ook rustig moet doen.

 6. Karin zegt:

  Dat je negatieve kritiek hebt, is prima ook bij Steamcream. Het bevreemdt mij alleen dat je eerst begint op beautygloss over het gebruik van parabenen, terwijl je op je eigen blog in je artikel over parabanen vermeldt, dat je daar zelf totaal geen probleem mee hebt. Dus vraag ik me af waarom je dat dan specifiek als eerste aanhaalt. Op je blog laat je tenslotte ook producten zien, die je gekocht hebt waar die stoffen inzitten.
  M.a.w. je begint al met een negatieve insteek op het moment dat je schijnbaar verder nog niets over het product weet.
  Ik vind het alleen maar prima, dat er over geschreven wordt met een zeer uitgebreide beschrijving. Het feit dat je bepaalde dingen aanhaalt, geeft mij ook reden om daarover na te denken en over evt. kopen.

  • Caroline zegt:

   Hoi Karin,

   Ik heb er geen problemen mee. Maar andere mensen wel degelijk. Daarom vind ik dat het genoemd moet worden. In dat artikel over parabenen geef ik ook aan dat ik er geen probleem mee heb maar mijn klanten misschien wel, en dus kies ik voor een ander middel.

   Zelf ben ik helemaal nergens allergisch voor, behalve voor stress, dan speelt mijn Psoriasis op.
   En ik redeneer maar zo dat je van een heleboel dingen kanker kan krijgen. Roken, wat ik zelf ook doe, bijvoorbeeld.

   Maar dat neemt niet weg dat mensen wel alle kanten van een verhaal moeten horen.
   Ik gebruik in mijn producten geen parabenen meer omdat ik wil voorkomen dat mensen die er wel allergisch voor zijn daar dus negatief op reageren.

   Dat ik dan vervolgens zelf producten koop waar het wel in zit is natuurlijk mijn keuze, maar ik kan die keuze weloverwogen maken. En een heleboel andere mensen niet vanwege een gebrek aan informatie. Juist omdat er maar zo weinig over geschreven wordt.

   En een voormalig CEO van Lush, waar ze er zo prat gaat op dat ze alles zo maken dat het alleen maar goed is voor je huid zou daar dus ook van doordrongen moeten zijn.

   Ik begin dus helemaal niet met een negatieve insteek zonder iets te weten over het product. Ik kan toch lezen wat er in zit?!
   Voor mij zou het totaal geen probleem zijn waarschijnlijk, mits ik het niet teveel in mijn ogen krijg, maar er zijn een heleboel mensen die veel gevoeliger zijn dan ik.
   En omdat je er dus alleen maar goede dingen over leest, van gebruikers, reclame en dergelijke, wil ik ook even de andere kant belichten. Een kwestie van “En… En…”.

 7. Alice zegt:

  Ik vind het juist heel erg fijn dat je ook het en…en… toevoegt aan het verhaal. Er zijn inderdaad mensen die nog iets uitgebreider willen weten wat er in een produkt zit, en dat jij daar een kritische kanttekening bij plaatst is alleen maar een toevoeging. Sterker nog: ik heb je review vertaald en naar onze contactpersoon bij Steamcream gestuurd. Mocht daar iets uitkomen dan laat ik het je weten.

  “En ongetwijfeld krijg ik hier commentaar op van mensen die het verkopen, maar dit is mijn mening, en net als zij hun reclame boodschappen uit mogen dragen, mag ik mijn mening ook verkondigen ;-)

  Deze opmerking is daarmee van tafel geveegd, want wij hebben het liever goed uitgezocht dan dat er door derden beweringen worden gedaan die onwaar zijn.

  • Caroline zegt:

   Hoi Alice,

   Ik vind het een goed idee dat je dat gedaan hebt. Ben reuze nieuwsgierig wat ze bij Steamcream hierover zeggen. Ik plaats wel een kanttekening dat ik het “uitzoeken” met een korreltje zout zal nemen aangezien er bij hun natuurlijk wel enorme financiële belangen meespelen. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor jullie.
   Inmiddels had ik het artikel al iets aangepast, opdat niet het misverstand kan bestaan dat ik alleen maar specifiek iets heb tegen Steamcream. Het gaat om heel veel producten waarbij hetzelfde gebeurt.

   Gek, dat jij en “Karin” vanaf dezelfde computer reageren… het ziet er naar uit dat jullie of in hetzelfde gebouw verblijven, of misschien wel dezelfde personen zijn… Jammer dat dat op deze manier moet op mijn blog. Vind ik niet zo netjes deze methode.

 8. Alice zegt:

  Klopt dat uitzoeken van hun kant natuurlijk anders zal gebeuren dan wanneer dat door iemand anders gebeurt. Maar goed, ben nog steeds benieuwd naar hun antwoord.

  Karin en ik zijn en niet dezelfde persoon, en zitten niet op dezelfde computer. Lijkt me bijzonder sterk dat het dezelfde IP-adressen zijn. Wel hebben wij hier in de wijk een gezamenlijke internetverbinding, en ik sluit zeker niet uit dat iemand uit dit gebied hierop gereageerd heeft aangezien we ook hier (juist hier) afnemers hebben. Als ik iets wil zeggen doe ik dat zelf, dat is gebleken uit mijn reactie op je blog. Steamcream is een van de merken die wij verkopen, en niet het enige of ons merk, dus ik voel me niet persoonlijk aangevallen wanneer iemand hierover schrijft.

  Ik laat het je weten als ik iets hoor.

 9. Caroline zegt:

  Sorry Alice, ik heb net iets te lang in de IT gewerkt om deze verklaring als waarheid aan te kunnen nemen. En ja inderdaad, precies hetzelfde IP, en zelfs dezelfde planet account naam. En gelijkende emailadressen, uiteraard hotmail accounts.

  Maar dat geeft ook allemaal niet, ik had eigenlijk niet veel anders verwacht. Ik weet wel hoe dat gaat als het om geld en verkopen gaat ;-)

  Ondanks bovenstaande hoor ik graag hun reactie. Het zou al winst zijn als er maar iets op hun website vermeldt zou worden over bijv. de Amandel olie.

  Ik wil je nog even geruststellen, er komen niet zoveel mensen op mijn blog. Dus de verkopen zullen er ongetwijfeld niet onder lijden!

 10. b0lletje zegt:

  Ik dacht dat het niet kon maar goed.. nu ik dit lees: ik heb volgens mij van steamcream een allergische reactie gehad!!

  ik heb het gebruikt op mn handen (die altijd al gevoelig zijn) juist met het idee “dit is ideaal spul voor mij”
  en zit nu onder een soort eczeem look-a-like bultjes…..

  had zown mooie blikje gekregen van een vriendinnetje van me.. erg jammer.
  Maar goed.. een informatief stukje! dankjewel!

  Liefs,
  Lieke

Trackbacks for this post

 1. Even mijn hart luchten… | In De Watten

Reageer